Генерал Тошево празнува на Архангеловден
Генерал Тошево празнува на Архангеловден / Дарик Добрич - архив

Генерал Тошево празнува навръх Архангеловден. По традиция празникът започна с  отслужване на празнична света литургия в храм „Св. ВМЧК Димитър”, информираха от общината. От 16.00 часа в центъра на града ще започне общоградско тържество с изпълнения на оркестър „Лозница”.

На специално тържество снощи оперната певица Константина Петкова от село Пчеларово, бе отличена с „Почетен знак с лика на писателя Йордан Йовков” за културната й дейност и популяризирането на община Ген.Тошево по света.  И тази година по повод празника на града бяха връчени награди  на производствени структури,  на физически и юридически лица, допринесли за изпълнение на социално-икономическите цели и приоритети на община Генерал Тошево и за нейния просперитет. В раздел селскостопанска наука, производство и технологии за цялостен принос в аграрната наука е отличен отдел „Селекция на зърнено-житни култури” в „Добруджански земеделски институт” Генерал Тошево с ръководител доцент-доктор  Галина Михова за принос в селекцията на обикновена зимна пшеница, тритикале и ечемик. За постигнати трайни резултати в производството на  зърнени култури е награден ЕТ „Пейо Вълчев"с. Люляково. В сферата на животновъдството е отличен земеделският производител Ивелин  Митков  Борисов от  с. Александър Стамболийски, а за постижения в пчеларството Таня  Димитрова Христова от  Генерал Тошево.

За принос в изпълнението на местните приходи -  реализирани от наем на общинска земеделска земя  за  стопанската 2015 / 2016 г. се награждава  ЕТ „Гочев- Гочо Гочев” , с управител  Гочо Гочев. За трайно развиваща се стопанска дейност отличие получава „Арго трейд” ЕООД  с управител Деница Петрова. За реализирано публично-частно партньорство се премират „АГРИ.СС” ЕООД гр.Генерал  Тошево с управител Стелиян Стоянов и „БЕЛДАС” ООД с.Къпиново с управител Айдер Реджеб. За извършена строителна дейност по реновирането на общински имоти община Ген.Тошево отличава „Дъга - Апостол” ЕООД гр. Добрич с  управител Кирчо Дончев. За устойчива и качествена търговска дейност се награждава „Астра 69” ЕООД от Генерал Тошево с управител  Невяна Стойчева.

За Лекар на годината бе обявена д-р  Катюша Димитрова - личен лекар в Генерал Тошево. Званието Учител на годината получи Екатерина Буюклиева - преподавател по история в ПГЗ „Тодор  Рачински” гр. Ген. Тошево. Отличието  Полицай на годината бе присъдено на Петя Здравкова Лазарова - полицай в Детска педагогическа стая”- РУ ”Полиция”. За Пожарникар на годината бе обявен посмъртно Хинчо Хинев - инспектор ”Държавен противопожарен контрол” в РС „ПБЗН”. Граничар на годината стана Антон Йорданов Йорданов - инспектор в  Гранично полицейско управление – Ген. Тошево.

За динамично развиващ се млад поп изпълнител и постигнати високи резултати бе отличена Кристина Валентинова Христова от  Генерал Тошево, а за принос в развитието на  спортната дейност в общината наградата отиде при Стойо Стоев - треньор в Спортен клуб „Спортбаскет”- гр. Генерал Тошево.

Специални поздравителни адреси по повод празника на Ген.Тошево в общината са изпратили Президентът на България Росен Плевнелиев и Областният управител на Добрич д-р Маргарита Новоселска.