Галерия Център представя Николай Русев и Марина Варенцова – Русева
Галерия Център представя Николай Русев и Марина Варенцова – Русева / netinfo

Изложба на Николай Русев и Марина Варенцова – Русева ще се открие в галерия „Център” в 10.00 часа.

Николай Русев е роден на 27 април 1962 в Хасково. Правил е самостоятелни изложби в Българския културен център в Прага, галерия „Селин”, Париж, галерия Дейвид Хакет в Брюксел. Една от последните си експозиции реди във „Фамагуста Гейт” в Никозия по покана на президента на Кипър. Там той показва серия за окупацията на Кипър.

Николай Русев рисува от дете макар да завършва спортно училище. Ученик е на живописеца проф. Панайот Панайотов. Занимава се и с айкидо, работи и като художник в киното на скъпи суперпродукции като „Спартак” с Горан Вишнич.

В картините му се откриват цитати и препратки към различни стилове – сюрреализъм, кубизъм, абстракционизъм погледнати през автономния почерк на Николай Русев. /artprice.bg/

Марина Русева твори в областта на класическата живопис, портрета, натюрморта и пейзажа. Авторката използва непосредственото си наблюдение върху живата природа и нейните менящи се състояния. За нейната живопис е характерно вниманието към формата и звучността на цветовете, съчетана с богатството на полутоновете. В портретите художничката се стреми да постигне ефекта на живото присъствие на конкретния образ. Има подчертан интерес в областта на приложните и изящните изкуства, като стенопис, стъклопис, батик, илюстрации и др. Участвува в новаторски творчески изяви.

Родена е през 1971 г. През 1995 г. се дипломира в специалност живопис в Санкт Петербург, Русия, като магистър „Fine Arts”. /artparis-moskva.com/