Екипът-победител във филмовото предизвикателство
Екипът-победител във филмовото предизвикателство / filmchallenge.eu/
Първото филмово предизвикателство в Добрич беше успешно, произведените пет късометражни филма са на много високо ниво, със собствени сюжетни линии и красотата на града като фон на историите. Това каза пред Дарик единият от членовете на журито - Петър Русев - актьор и режисьор, завършил НАТФИЗ "Кр. Сарафов" и учил в Дания. Русев е родом от Добрич и журира заедно с визуалния артист Красимир Терзиев (също добричлия), продуцента на събитието Николай Михайлов (режисьор, аниматор) и Галина Миткова от Община Добрич, които са съорганизатори.

Русев посочи, че всички екипи са били добре подготвени за филмовото предизвикателство предварително, някои сценарии са показали, че творците са дошли в Добрич с идеи, които след това са реализирали. Организацията е била отлична, имало е голям интерес към събитието от страна на младите хора, като много добричлии се снимаха като актьори и статисти. В 48-часовия маратон за снимане и монтиране на кратки ленти, бяха зададени три теми от организаторите, свързани със сградите на Художествената галерия и бившия партиен дом, както и с градския парк. Целта беше екипите да покажат Добрич като възможно място за снимане на кино продукции.

След 5 октомври петте филма, произведени в първото филмово предизвикателство „Красив Добрич“ ще бъдат достъпни за гледане на сайта http://dobrich.filmchallenge.eu/, съобщават организаторите.

„Пътят към страстта“ е големият победител в първия филмов маратон в Добрич. Неговият екип, наречен „Лайм“, е в състав Ангел Генков, Явор Минчев, Кольо Колев и Михаил Иванов. Режисьорът е от Асеновград, сценаристът от Търговище, операторът - от Добрич. Филмът разказва за младеж в търсене на историята и значението на една снимка, която намира в местната библиотека заедно с писмо-обръщение. Можете да гледате част от филма на адрес https://www.dropbox.com/sh/i7fcaklr6u9zfl0/AACBiyoBegh576JvrquL78txa?dl=0,
Второто място е за екип "Лате" с филма "Кейт", а третото - за екип "Сапфир" с "Ламата". Наградният фонд бе 2 750 лева, които си разделиха трите екипа. Филмите ще бъдат показани на фестивали у нас, както и на Берлинале.

Филмовото предизвикателство „Красив Добрич“ се осъществи като инициатива на Глобален Добрич - идейна платформа за създаване на глобална общност от българи в страната и чужбина, свързани с Добрич. „За нас това е вдъхновяващо събитие, защото показва потенциала на града ни да бъде добро място за живот, работа и творчество. Радваме се, че след фермерския пазар това е втори видим резултат от нашите форуми и дейности в полза на Добрич,“  сподели Пламен Пеев, един от координаторите на Глобален Добрич.

Средствата за филмовото предизвикателство бяха предоставени от Програмата за развитие на туризма в Добрич на Общината.