Филмово предизвикателство Красив Добрич
Филмово предизвикателство Красив Добрич / netinfo
Канят на форум с презентации и филми на журито
От 21 септември, в Добрич за първи път ще се проведе филмово предизвикателство. Целта му е заснемане на кратки филми за града. Слоганът е „Красив Добрич“. Времето, което ще имат кино екипите за снимане, е 48 часа, след което тричленно жури ще избере най-добрите три сред тях. Екипите ще са общо пет и някои от тях вече са в Добрич за оглед на терена. Два екипа са от София, по един от Добрич и Пловдив и един е събран от различни градове. В петък вечерта ще бъдат зададени опорни точки, теми и фокуси, към които да се придържат сценаристите. След като са готови сюжетите, ще се снима и монтира. В неделя вечерта след 19.30 ч. ще станат ясни победителите и филмите ще могат да се видят в залата на Младежкия център, където ще бъде базата на цялата инициатива.

Призираните филми ще бъдат показани у нас в различни форуми и фестивали, както и на Берлинале и други кино събития в чужбина. Тяхната цел е да бъде възприет града като подходяща локация за снимки на кино продукции.

Идеята за филмово предизвикателство, посветено на даден град, е на продуцента и режисьор Николай Михайлов, който е бил запленен от Добрич, като го вижда за първи път на един от форумите „Глобален Добрич“. Намеренията му са подкрепени от Общината и бързо реализирани.

Трети форум "Глобален Добрич" се провежда в София

В рамките на дните на филмовото предизвикателство – 21-23 септември, ще се състои и поредният Форум "Добрич в бъдеще време" - инициатива на "Глобален Добрич". Той е четвърти в рамките на две години и този път е посветен на изкуството и културата. Ще протече под формата на презентации от участниците в журито и дискусия с публиката. Двама от журито са родом от Добрич и ще покажат свои филми - "Нощни светлини и бягащи риби" с автор Петър Русев, който е театрален, кино и ТВ режисьор с богата практика. Завършва актьорско майсторство и театрална режисура в НАТФИЗ “Кръстьо Сарафов“ и Работи като асистент режисьор в няколко кинопродукции в Дания. Помощник педагог и учител по актьорско майсторство в „Grasshoppen skolen” -Frostrup-Denmark.
Презентация ще направи и Красимир Терзиев - интердисциплинарен художник и изследовател, чиято работа обхваща различни медии, като видео/филм, фотография, живопис/рисунка и текст. Неговата тема е "Между миналото което е на път да се случи и бъдещето". Има докторска степен по Културната антропология от Софийския университет и магистърска степен по живопис от Националната художествена академия, София.
И организаторът Николай Михайлов ще говори пред аудиторията за "Създаването на кино в дигиталната епоха - на крачка от световните пазари". Николай Михайлов е един от основателите на CastFolio. От 1998 г. работи като аниматор, режисьор, продуцент и визуализатор на рекламни, архитектурни, телевизионни, кино и уеб проекти. Завършва „Анимационно кино“ в Нов български университет, гр. София и е преподавал в УАСГ, НХА, ВТУ и Софтуни. Директор международно развитие на БАНХА „Пройко Пройков“.
Форумът с участието на журито ще бъде в неделя от 14.00 часа в Младежкия център.