Форум Добрич в бъдеще време
Форум Добрич в бъдеще време / Дарик Добрич
Подготвя се вторият форум „Добрич в бъдеще време“, който отново се организира от движението „Глобален Добрич“. Първият се състоя през месец май т.г. и бе широко коментиран като успешна форма на гражданска активност и участие. Организаторите са доброволци, като се включва и Пламен Пеев – добричлия, живеещ в Естония. Прилагайки опита на северната страна в пряката демокрация, местните ентусиасти срещат местните хора с експерти и живеещи извън града и страната добричлии, които излагат виждания какво да бъде развитието на Добрич в бъдеще време.
 
Второто издание ще се състои на 24 септември – ден преди Празника на града. Началото е в 9.30 ч. с приветствие на кмета Йордан Йорданов. Запазва се формата на срещата – първата част ще се състои от лекции и презентации по 4 теми, а във втората – следобеда ще се проведат дискусии по темите в малки работни групи, след което модераторите на всяка ще се качат на подиума за разговор и въпроси.
 
Фокусът на „Добрич в бъдеще време“ 2.0 ще бъде най-вече образованието и по-точно комуникацията му с високите технологии и иновациите.
 
Първата тема е „Възможностите за изграждане на образование близо до икономиката“. Лектори ще бъдат Николай Михайлов, който ще говори за иновации, Мария Кирилова – преподавател в Езикова гимназия Добрич и Драго Цукев – преподавател в гимназия „Райко Цончев“.
 
Втората тема е „ИТ индустрията в Добрич – фикция или реалност“ и продължава разговора от първото издание, с участието на предприемача Алекс Ненов; Рени Палова от ТПП, която ще разкаже за възможностите за дигитална работа на жените. Включва се на видео и Красимир Гаджоков от Канада с лекция за ИТ и образованието.
 
Форумът ще продължи в малко по-различен формат в третата тема – за „Силата на гражданското участие“ ще дебатират на сцената двамата главни организатори – Пламен Пеев и Павел Павлов, търсейки паралели между България и Естония.
 
В четвъртата лекция отново е заложено на диспута – зам.-кметът на Добрич по устройство на територията Боян Коларов ще разговаря с Катерина Милушева на тема „Как да започнем да (пре)създаваме удобна и красива градска среда“.
 
Предвидено е форумът „Добрич в бъдеще време“ 2.0 да продължи до 17.00 ч. Организаторите споделиха, че се надяват да го посетят както гражданите, участвали в първото издание, така и много нови привърженици. Поканени са директори на училища, учители и ученици.
За да бъдат по-убедителни в това, че има смисъл от провеждането на такива форуми, организаторите дават пример как няколко от идеите, събрани на първата среща вече дават плодове - на 21 септември ще се проведе Фермерски пазар под Часовниковата кула в Стария Добрич - съвместна инициатива на Общината и "Глобален Добрич". Започната е и работата по създаване на изнесен офис за начинаещ бизнес и срещи.