Глобален Добрич
Глобален Добрич / Дарик Добрич
Граждански форум „Добрич в бъдеще време“ ще се проведе на 28 май в Общински младежки център „Захарий Стоянов“. Той се организира от Инициативен комитет и е част от идеята „Глобален Добрич“, за която работят както добричлии, така и живеещи в други градове и страни техни съграждани.
 
Целта на форума е да се генерират полезни идеи за развитието на Добрич и региона. Той ще бъде целодневен, като началото е в 10.00 часа. В първата част, до обяд, лектори-експерти ще поднесат информация и свои тези за възможностите за развитие на Добрич. Обособени са сектори туризъм, икономика, градска среда и екология. Сред лекторите и темите са: Димитър Събев – „Икономика на периферията: производство, консумация, развитие“; Румен Драганов – „Туризмът като (не)осъществена мечта за един град“; Аспарух Коев – "Как да пре-създадем ИТ индустрията в Добрич - използвайки ресурсите от София и чужбина"; Надежда Пампорова – „Граждански инициативи за екологична и общностна отговорност - Еко селище ДоброЖънци“; Мария Шишкова – "Трябва ли ни "щастлива звезда", за да успеем"; Николина Димитрова – „Роля на медиите за развитието на общността“.
 
Във втората част на форума, следобед, ще се оформят групи от желаещите да дискутират отделните теми, презентирани преди това, като целта е да се избистрят различни идеи. Накрая групите ще представят своите конкретни предложения в пленарна сесия. Водещ на форума ще бъде певецът и музикант Георги Енчев от дуета "Румънеца и Енчев".
 
Всички виждания и идеи за развитието на града ще бъдат предоставени на Общината и Общински съвет или ще бъдат провеждани от граждани и организации. Това съобщиха в студиото на Дарик двама от Инициативния комитет „Глобален Добрич“ – Павел Павлов и Мирослав Георгиев. Форумът „Добрич в бъдеще време“ не е поредната капсулирана дискусия, а началото на бъдеща работа в полза на нашия град, подчертаха те. Очакванията са много млади хора да се включат в дейността на „Глобален Добрич / Global Dobrich“ и занапред. Инициативата има страница във Фейсбук, където чрез анкета бе избран и слогана за срещата на 28 май.
 
Идеята за срещата е на Пламен Пеев, който работи в сферата на опазването на околната среда и живее в Естония. Оттам е взаимстван опита за подобни обществени форуми, на които ежегодно естонците обсъждат своите държавни проблеми и търсят решение за тях, като предложенията се събират и се следи за тяхното изпълнение. Желанието на организаторите от „Глобален Добрич“ е това да стане и у нас – хора, живеещи в и извън града, да обединят усилия и ценен опит, за да фокусират проблемите, да избистрят визията и насоките за бъдещето, и най-вече – да работят заедно по добрите решения.
 
Форумът на 28 май е отворен за посещение, но е желателно на Фейсбук страницата Global Dobrich да се попълни заявка за присъствие - за информация на организаторите.

Павел Павлов и Мирослав Георгиев
Дарик Добрич