Обсъждат на обществен форум градското развитие на Добрич до 2020 г.
Обсъждат на обществен форум градското развитие на Добрич до 2020 г. / Дарик Добрич - архив

Обществен форум за обсъждане на визията, стратегическите цели и зоните за въздействие на Интегрирания план за градско възстановяване и развитие на Добрич ще се състои от 10.00 часа в парк – хотел „Изида”. Форумът е насрочен след редица проведени срещи и публични обсъждания на Интегрирания план с представители на бизнеса, образованието, неправителствения сектор, гилдията на архитектите, хората с увреждания.

Самият план е съвкупност от свързани във времето проекти, действия и инвестиционни намерения, уточняват от общината. Планът интегрира политики и обединява всички заинтересовани страни за тяхното съвместно провеждане. Той допринася за реализиране на визията и стратегията за развитие на града в съответствие с определени приоритети за възстановяването на градски зони или подсистеми на градската среда. Не на последно място, този план е гаранция за успешното участие на общината в усвояването на Структурните фондове на Европейския съюз в периода до 2020 г., припомнят от кметството.

Според проекта „Интегриран план за градско възстановяване и развитие на град Добрич”, в града ще бъдат обособени три основни зони на въздействие. Първата зона ще е с преобладаващ социален характер и към момента се предвижда в нея да влязат кварталите „Балик”, „Дружба”, „Изгрев” и обособени територии по бул.”Русия”.

Втората зона е на публични функции с висока обществена значимост, където влиза централна градска част и градски парк „Св.Георги”. Третата е бизнес – зоната с потенциал за икономическо развитие. За включване в третата зона предстои избор между промишлените зони „Север”, „Запад” и територията на бившето военно поделение.

До края на септември 2012 г. трябва да приключи публичното обсъждане и определяне на зоните за въздействие, а до април идната година следва да е готов индикативния списък на програмата, включващ идентифициране на проектни идеи, проекти и възможности за публично-частни партньорства в обособените зони през новия програмен период 2014 – 2020 г.