В Добрич ще се проведе форум за пряка демокрация и гражданско участие
В Добрич ще се проведе форум за пряка демокрация и гражданско участие / Дарик Добрич
В Добрич ще се проведе форум за пряка демокрация и гражданско участие
80261
В Добрич ще се проведе форум за пряка демокрация и гражданско участие
  • В Добрич ще се проведе форум за пряка демокрация и гражданско участие

Сдружение "Граждани в повече" - Добрич ще бъде домакин на национална среща, посветена на гражданското участие в политиката. Темата е "Нищо за нас без нас - защо гражданите могат да решават". Срещата се провежда по проект "Пряката демокрация в България: Възможности и предизвикателства" на Фондация "Институт за пряка демокрация", който е подпомогнат от Конфедерация Швейцария чрез Фонда за партньорство и експертна помощ.

Целта на форума е да се обмени опит в сферата на гражданската активност с представители на различните региони в страната. Те ще споделят информация за свои изпълнени малки проекти, сред които е електронна платформа за граждански контрол и взаимодействие с институтциите, работеща в Стара Загора с местна власт, контролни органи и омбудсман, осъществявайки развитие по граждански сигнали. В програмата е предвидена и дискусия, посветена на пряката демокрация и гражданското участие при вземането на решения.
Срещата ще се проведе на 16 юни от 14.00 до 17.30 ч. в парк-хотел "Изида".

За Дарик Боян Коларов сподели, че сдружение "Граждани в повече" работи и по още един национален проект - "Граждански дебат за промяна", който тече от година и преплита целите си с този за пряка демокрация. По него е проведено представително проучване сред населението, от които са изведени проблеми, които следва да бъдат решени, за да се подобри живота в България. В момента представителна група с участници от цялата страна, провежда срещи с депутати, членове на комисии към Парламента, председатели на обществени съвети и представители на други институции. Предстои и разговор с Цецка Цачева. Целта е да се вземат предвид мненията на гражданите от анкетата и да се направят съответните законови промени. Най-често те визират закона за прякото участие на гражданите в държавната власт и в местното самоуправление, известен като закон за референдумите, за който има вече два проекта - на Реформаторския блок и АБВ. Очаква се проект да вкарат в Народното събрание и от ГЕРБ, каза Боян Коларов.

От групата преговарящи се надяват да ги потърсят втори път, за да се свърши наистина някаква работа, но ние сме изненадващо упорити и няма да ги оставим да ни забравят, допълни Коларов.

Чуйте повече в аудиото.