Фестивалът на талантите с нови ателиета и забавления тази година
Фестивалът на талантите с нови ателиета и забавления тази година / Дарик Добрич - архив

Третото издание на Фестивала на талантите ще се проведе на 1 юни в Добрич, информират от общината. Проявата се реализира по проект „Добрич – жива шевица от таланти“. Първите две издания бяха финансирани по Оперативна програма „Регионално развитие“, схема „Подкрепа за създаване и промотиране на иновативни културни събития“. Третото издание на Фестивала се финансира от община  Добрич.

Фестивалният ден ще започне в 10,00 часа на сцената на пл. „Свобода“, където ще бъде разположено ателие „Музика, танци и театър“. В централната градска част ще бъдат и останалите артистични ателиета. Работата в тях ще започне в 10,30 и ще продължи до 16,00 часа. Само музикалното ателие ще продължи до 18,00 часа и ще завърши с празничен концерт на ПФА „Добруджа“.

Арт ателие „Рисунка“ ще бъде разположено  в „Лапидариума“, който се намира срещу сградата на общината. Там ще се предлага възможност за рисуване върху платно и хартия, изработка на кукли от пластелин и усвояване на техниката  декупаж.

Ателие „Слово“ ще се намира до паметника на „четящия човек“. В ателието ще се оцветяват букви, ще се пише по пунктир, ще се реди бобена азбука, ще има забавни игри със словото. Всеки желаещ ще може да размени своя книга срещу друга от уличната библиотека.

Арт ателието „Еко материали“ ще бъде разположено точно пред сградата на общината. Всички, които обичат да майсторят и са любители на птиците могат да се включат в изработването на къщички и хранилки за птици.

Три от ателиетата ще се намират пред църквата „Свети Георги“ и в двора на Етнографска къща – това са „Приложни изкуства и занаяти“,  ”Керамично пано" и „Добруджанска шевица“.  Участниците в тях ще тъкат на стана, ще редят шевица от керамика, ще рисуват  върху тениски и стъкло, ще изработват бижута, ще оцветяват фигурки и каручки.

На музикалната сцена ще има изпълнения на модерен и класически балет, песни,  български и ромски фолклор, поп и рок изпълнения, а в тихите часове ще се представят театрални етюди. Специален гост на фестивала ще бъде Школата по ролери от Бургас, чиито членове ще покажат как се танцува с ролери.

Новост в програмата тази година е ателие „Съзнателно кино“. То ще бъде разположено на площадчето между бул. „25-ти септември“ и ул. „Славянска“. В интерактивна кино кабина зрителите ще могат сами да избират края на филма.

Между ателиетата „Рисунка“ и „Слово“ ще бъде поставена балетна станка и любителите на балета ще могат да вземат своя урок по балет на улицата, а  за малките балеринки ще се предлагат балетни пачки, за да стане урокът истински.

В градския парк от кръговия разпределител по алеята за ресторант „Лебед“, Школата по ролери от Бургас ще обучава желаещите да карат ролери и  да танцуват с тях.