/ DarikNews.bg, архив
Данъчните ще следят за рискови стоки в курортите от специални КПП-та
Ежедневни проверки с цел минимизиране нивата на риск от неспазване на данъчното и осигурително законодателство и противодействие на опитите за извършване на данъчните и осигурителни измами ще извършват служителите на ТД на НАП - Варна през летния туристически сезон. Това стана ясно от проведената работна среща между данъчните и представители на туристическия бранш от Североизточна България.

Освен големите хотели, разположени по Северното Черноморие, данъчните ще проверяват и малките обекти за настаняване на туристи, като целта е да се осветли максимално отчитането на нощувките през активния сезон. Данни за броя на гостите и реализираните нощувки в големите хотели НАП ще получава директно от туроператорските фирми по електронен път. Проверките ще включват и сигнали на граждани и институции за нарушения на данъчното и осигурителното законодателство, включително и за неиздаване на фискални касови бележки.
 
При установяване на не издаване на касови бележки, касов апарат без изградена дистанционна връзка с приходната агенция или липса на фискално устройство, обектите на търговците ще бъдат запечатвани за срок до 30 дни. От началото на годината тази крайна мярка е приложена спрямо 190 обекта от обхвата на териториалната дирекция, съобщават от НАП – Варна.

Със започването на активния летен сезон в курортите Св. Константин и Елена, Златни пясъци и Албена ще бъдат изградени КПП, като на тях служителите от „Фискален контрол“ ще осъществяват денонощен контрол на движението на рискови стоки като алкохол, цигари и др. Анализ на НАП показва, че през изминалата година, когато за първи път бяха изградени такива пунктове, за 3 месеца доставчиците на курортните комплекси за внесли в бюджета 71 млн. лв. повече спрямо предходната година.

Към проверяващите екипи,  сформирани от инспекторите от отдел „Оперативни проверки“, ще се включат и публични изпълнители, които ще извършват принудително изземане на средствата на длъжници от касите на търговски обекти. Мярката за принудително изпълнение ще бъде наложена на фирми, с публични задължения, които не са погасени доброволно в указаните от закона срокове.