Езерото в парка остана без мостове
Езерото в парка остана без мостове / Дарик Добрич

Езерото в градски парк "Свети Георги" ще бъде известно време без мостове, съобщи зам.-кметът Надежда Петкова. Те са демонтирани заради започналия ремонт на парка, който се осъществява по ОП "Регионално развитие" и е на стойност 4 999 444 лева.

Езерото вече е почистено от растенията и изпълнителят на ремонта - ДЗЗД "ПС - ПМ - 2013" - Варна се подготвя за изпълнение на бетоновите дейности, каза Петкова. Според договора, фирмата трябва да завърши работата си по градския парк в срок до края на месец юни 2014 година.

Предстои да бъдат реновирани около 230 кв.м паркова площ като ремонтните работи ще обхванат четирите части на езерото, една от които през зимата ще бъде превърната в ледена пързалка. Планирано е изграждане на нови функционални зони - скейтпарк, арт площад, рок сцена, водна серпентина с водопад и др. В обхвата на проекта попада и мемориален комплекс „Хан Аспарух", за който е предвидено художествено осветление. Ще бъдат доставени и монтирани съоръжения за фитнес на открито, пейки, фонтанки, осветителни стълбчета, прожектори и други елементи на парковото обзавеждане. В рамките на проекта ще се преасфалтират всички алеи с обособяване на велотрасета. Ще бъдат ремонтирани мостовете, ще се затревят зелените площи и ще се засадят нови широколистни и иглолистни дървета и много градински растения.