Изложба "Адриана Будевска"
Изложба "Адриана Будевска" / netinfo
Своите гости вече посреща новата временна експозиция в Дом-паметник "Йордан Йовков", наречена "Превъплътителката Адриана Будевска". Фотодокументалната изложба е посветена на 140-годишнината от рождението на актрисата.

Освен фотодокументалната част, в изложбата са представени културни ценности от фонда „Адриана Будевска“ на Регионалния исторически музей“.

Арх. Енчева: Къщата на Будевска е безспорна ценност и трябва да бъде съхранена

Посетителите могат да видят тетрадки на актрисата от обучението й в театралното училище в Москва, нейни бижута и сценични тоалети. В изложбата може да се види дипломата й от варненската девическа гимназия „Мария Луиза“, както и дипломната й работа. Изложен е и корабният билет на актрисата за пътуването й до Аржентина през 1937 година, когато тя отива при сина си.

изложба Адриана Будевска
netinfo

Експозицията ще може да бъде видяна до 13 март 2019 година.

Адриана Будевска е родена на 13 декември 1878 г. в Добрич. Завършва гимназия във Варна. През 1895 г., след конкурс, е изпратена като стипендиантка в Малий театър в Москва, където неин учител е Александър Ленски. 

135 години от рождението на Адриана Будевска

След завършване на четиригодишното обучение тя се завръща в България през 1899 г. и дебютира в ролята на Василиса Мелентиева в едноименната пиеса на Александър Николаевич Островский в столичната трупа „Сълза и смях“. От 1906 до 1926 година играе само в Народния театър. Неин съпруг е Христо Ганчев — един от създателите на българския професионален театър.
 
През 1926 г. е уволнена и повече от 10 години, в разцвета на творчески сили, стои извън сцената, а през 1937 г. заминава за Аржентина при своя син, откъдето се завръща през 1948 година. На 20 февруари 1949 г. българската общественост чества с подобаваща тържественост нейната 70-годишнина.

изложба Адриана Будевска
netinfo

Адриана Будевска допринася българският театър да се приобщи към реалистичните традиции на руския театър и да се насочи към класическия репертоар. Авторка е на многобройни статии, портрети за артисти, спомени. Някои от ролите ѝ са: Нина Заречная, Мила, Цена, Соня, Варя, Офелия, лейди Макбет, Нора, Мона Вана, Маргарита Готие, Емилия Галоти... Голяма майсторка на гласа, на чувството, Будевска е сравнявана навремето със Сара Бернар. Тя изиграва с лекота световноизвестни роли.
 
Умира на 9 декември 1955 г. в София. На нейно име е наречен драматичният театър в Бургас.