Денят на отворени врати в ДЗИ ще бъде на 8 юни
Денят на отворени врати в ДЗИ ще бъде на 8 юни / Дарик Добрич
Традиционният Ден на отворените врати в Добруджанския земеделски институт ще се проведе тази година на 8 юни. Той отново ще привлече фермери, бизнес-партньори и учени от цялата страна в подкрепа на създаването и производството на висококачествени и високодобивни български сортове зърнено-житни култури.
 
На участниците ще бъдат представени над 40 сорта зърнено-житни култури, създадени и отглеждани в опитните полета и производствените участъци на ДЗИ. Ще може да се разгледа на място развитието на посеви от сортове обикновена и твърда пшеница, тритикале и ечемик, семена от които ще бъдат предлагани на земеделските производители за есенната сеитбена кампания на 2017 г.
 
Сред тях са сортовете обикновена пшеница Кристи, Драгана, Калина, Лазарка, Ками, Мерилин, твърда пшеница Мирела и Северина, тритикале Акорд и Колорит, пивоварен ечемик Ахат и фуражен ечемик Тангра. Участниците ще имат възможност да разгледат и демонстрационни парцелки, засети с пет сорта полски фасул, четири от които – Устрем, Блян, Вежен и Скития, са с изправен храст, което ги прави подходящи за директно механизирано прибиране.
 
Специалисти от института ще предоставят информация по конкретни въпроси, свързани с основните предимства и технологията на отглеждане на предлаганите сортове. Програмата предвижда дискусия по проблемите на съвременното земеделие и делови контакти.

На събитието са поканени да присъстват: Румен Порожанов – министър на земеделието, храните и горите, проф. Иван Пачев – председател на Селскостопанска академия, Красимир Кирилов - областен управител на обл. Добрич, Тодорка Макарова-Кирчева – директор на Областна дирекция “Земеделие” – обл. Добрич, Ивайло Йорданов – Директор на ОД на ДФ “Земеделие” – гр. Добрич, Йордан Йорданов – кмет на Добрич, Валентин Димитров – кмет на Генерал Тошево, представители на Общинските служби по земеделие в Генерал Тошево и Балчик, депутати от Добричкия регион, представители на фирми-партньори на института от Република Турция и други официални лица.

Ръководството на института кани всички свои настоящи и бивши служители, бизнес-партньори, земеделски производители и желаещите представители на медиите да присъстват на събитието.