Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров
Кметът на Генерал Тошево Валентин Димитров / Община Генерал Тошево
От Общината чакат финансова помощ и за последиците от юнските порои
Все още не са разгледани исканията на Община Генерал Тошево за възстановяване на щетите от бедственото положение по време на зимните снегонавявания. Това съобщи в ефира на Дарик кметът на общината Валентин Димитров. Документите на общината се очаква да бъдат разгледани на заседание на Междуведомствената комисия за възстановяване и подпомагане към Министерския съвет.

Междувременно от добруджанската община са отправили искане за финансова помощ към Комисията и за преодоляване на щетите от пороите на 3 и 8 юни. В момента текат дейностите по окончателната оценка на щетите. Най-силно засегнати от проливните валежи, достигнали на места до 120-140 л/кв.м дъжд, бяха селата Росен, Преселенци, Писарово, Изворово и Горица. Водната стихия наводни градини, мазета и гаражи на къщи, разруши  канавки и настилката по няколко  улици в населените места.

И в момента продължава разчистването на канавките и улиците с техника и средства на общината, разказа Валентин Димитров. Той подчерта, че още през 2016 г. са били почистени превантивно деретата в Ген.Тошево, в с.Красен и в част от възловите места в с.Изворово, което е спомогнало за намаляване на щетите от природното бедствие. Превантивната работа по почистването и поддържането на деретата с цел предотвратяване образуването на тапи и разливът на вода, ще продължи, категоричен бе кметът на Ген.Тошево.
 
Той информира още, че в момента Община Ген.Тошево работи по 11 проекта – 8 европейски и три национални. Очаква се повечето от тях да бъдат реализирани и приключени през 2018 г.