Двойно повече деца и ученици са влезли в галерията през 2012 г.
Двойно повече деца и ученици са влезли в галерията през 2012 г. / Дарик Добрич; ХГ
Двойно повече деца и ученици са влезли в галерията през 2012 г.
60218
Двойно повече деца и ученици са влезли в галерията през 2012 г.
  • Двойно повече деца и ученици са влезли в галерията през 2012 г.

Изложба на младия добрички автор Димитър Христов ще бъде първото събитие за 2013 г. в Художествена галерия Добрич, съобщи директорът на институцията Евелина Ханджиева. Експозицията ще бъде подредена във втората половина на януари и ще съдържа актови рисунки с креда и въглен.

Тази година ще премине под знака на половинвековния юбилей на галерията, каза още Ханджиева. Тържествата ще са през септември, но много събития ще се посветят на годишнината. Ще бъдат представени ретроспективна изложба на Никола Тахтунов, както и филм за Господин Желязков. Има много заявки от добрички творци и за тази година. През миналата от общо 24 реализирани изложби, 8 са били на местни автори.

През 2012-а в галерията са влезли повече хора, отколкото предишни години - посетителите са над 15 300. Удвоил се е броят на деца от градините и учениците - те са били съответно 1 800 и 6 000. Това се дължи главно на новата придобивка "Работилница за въображение", където творят младите художници. Пространството за детски занимания е оформено по проект и получи добри отзиви на различни форуми в страната, каза директорът.

За съжаление през 2012-а екипът на добричката галерия не е успял да направи нито една откупка на картина от изложба, сподели още Ханджиева. Това се дължи на липсата на предвидени за целта средства в издръжката. Такива няма за музеите и галериите в цялата страна, подчерта тя, за разлика от библиотеките, които разполагат с финансиране за купуване на нови книги. Този проблем остава, но се работи по друг - в Министерството на културата е създадена работна група, която да обсъди определянето на единния разходен стандарт за галериите според мащаба на сградите и експозиционната площ. Това ще определи по-висок бюджет за добричката галерия и ще позволи по-добрата й поддръжка, обясни директорът. Чуйте повече от нея в аудиото.