Добричлия иска обезщетение за неимуществени вреди заради престой в ареста
Добричлия иска обезщетение за неимуществени вреди заради престой в ареста / DarikNews.bg, архив

 

Окръжен съд – Добрич не даде ход на гражданското дело, образувано по иск на 31-годишния Добромир Г. Т. срещу Прокуратурата на Република България и добричкия Районен съд. Делото е заведено по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди, причинени на гражданите. Делото бе отложено за 10 април заради служебна ангажираност на адвоката на ищеца.

Добромир Т. иска 60 хил. лв. обезщетение за неимуществени вреди заради престой в следствения арест в Добрич и в затвора във Варна в рамките на седем месеца и три дни.

Добромир Т. посочва в исковата си молба, че е бил задържан от Първо РУ „Полиция” в Добрич на 01.08.2007 г. по бързо производство за кражба. Същия ден Районна прокуратура – Добрич му е наложила задържане за 72 часа.

На 02.08.2007 г. му било повдигнато обвинение за това, че на 31.07.2007 г. е откраднал вещи от магазин за хранителни стоки на стойност 38,40 лв., като деянието е извършено при условията на опасен рецидив.

С присъда от 25.10.2007 г. Районен съд – Добрич е признал Добромир Т. за виновен и го е наказал с лишаване от свобода за 2 години, а мярката му за неотклонение била потвърдена до влизане на съдебния акт в сила.

Той е обжалвал присъдата пред Окръжен съд – Добрич. С решение от 28.05.2008 г. съдът намалил присъдата на 3 месеца лишаване от свобода при строг  затворнически режим.

Добромир Т. търси обезщетение за времето от 7 месеца и 3 дни, в които е бил с мярка за неотклонение над размера на окончателно определеното му наказание. Той посочва, че през този период на незаконно задържане е преживял физически болки и страдания, причинени му от условията в ареста. Получавал високо кръвно налягане и световъртеж, изпаднал в депресия, раздразнителност и самоизолиране.