/ Gulliver/Getty Images
Днес се навършват 76 години от подвига на капитан Димитър Списаревски, известен като първия български пилот - „жива торпила” в историята на бойната авиация. На 20 декември 1943 г. армада бомбардировачи "Б24-Либерейтър", охранявани от стотина изтребители, се насочват за поредната бомбардировка на София.

Откриха паметник на капитан Списаревски в Белоградчик

От летище Божурище излитат самолетите на българската авиация, които трябва да пресрещнат противника преди да достигне града. Между пилотите на бойно дежурство е и бившият играч на футболен клуб "Левски" - 27-годишният поручик Димитър Списаревски.

В разразилата се ожесточена въздушна битка Списаревски, за когото това е първи боен полет, успява да свали със своя "Месершмид" една от летящите крепости. Притиснат от вражеските изтребители, българският пилот взима неочакваното и безумно смело решение да се насочи към един от изплъзващите се американски бомбардировачи, въпреки че целият е надупчен от картечен огън и всеки момент може да избухне. Без да спира стрелбата, поручик Списаревски извършва нещо нечувано, като буквално се врязва в летящата крепост, разцепвайки я на две.

75 години от подвига на капитан Димитър Списаревски

По-късно тялото му е открито на височините край село Пасарел. В своя първи и последен боен полет Димитър Списаревски извършва един от най-забележителните бойни подвизи във военната ни история и остава завинаги на 27 години, припомнят историците.

Паметта на героя днес ще бъде почетена с полагане на цветя пред паметната плоча на Списаревски, поставена на мястото, където е бил родният му дом, на едноименната улица в Добрич.