/ Дарик Враца
В град Белоградчик беше открит паметник на капитан Димитър Списаревски. Летецът-изтребител, извършил първия въздушен таран в историята на българската авиация, е роден в град Добрич, но след окупацията на Южна Добруджа от Румъния, заедно със семейството си се преместват в балканския град и живеят в родната къща на майката Елисавета Списаревска.

Паметникът, с мраморно-гранитно българско знаме и с официалния портрет на героя от 1943 г., бе направен с усилията на арх. Миломир Богданов - изпълнителен секретар на комитет "Криле на нацията" и на Боянския клуб "Проф. д-р Божидар Димитров", каменоделеца Димитър Антов и с добрите заслуги на пунктовия началник на комитета в Белоградчик Ванчо Стаменов Иванов. В изграждането на възпоменателния знак беше вложен много безвъзмезден труд, скромни народни дарения, подкрепа от кмета на община Белоградчик инж. Борис Николов и най-вече на  ВМРО.

Дарик Враца

Службата в памет на капитан Списаревски, загинал в защита небето на България беше водена от протосингела на Видинската Митрополия архимандрит Антим. Народният представител Красимир Богданов поднесе приветствие от името на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

На събитието присъстваха и кметът Б.Николов, председателят на Общобългарски комитет „Васил Левски“ Васил Василев, регионалният организатор на ВМРО за Северозападна България Марин Цветков, членовете на Организационния съвет Софрони Захариев от Монтана и Лъчезар Кръстев от Видин, председателят на ВМРО в Белоградчик Тодор Цеков и др.