Добрич отбеляза 9 май с празник на площада
Добрич отбеляза 9 май с празник на площада / Дарик Добрич

С флашмоб на Духови оркестри и парад на мажоретни състави Добрич отбеляза 9 май. Празникът започна на площад "Свобода", където Духовият оркестър на града и оркестърът при СОУ"Свети Климент Охридски" изпълниха химна на Европа.

Добрич отбеляза 9 май с празник на площада
netinfo

Двама украински студенти от ВУМК - Владислав и Максим, също бяха излезли на площада. Те споделиха, че на 9 май празнуват Деня на победата и коментираха събитията в родината си с думите:"Украйна, Беларус и Русия са три братски страни, а това което става е политическа война. Ние почитаме паметта на всички герои, паднали във войната". Специално за празника Владислав носеше ушанка с петолъчка. Той  отбеляза, че почита този ден и в памет на своя прадядо, който е бил участник във войната.

Добрич отбеляза 9 май с празник на площада
netinfo

Празникът в Добрич продължи на площад "Демокрация", където кметът Детелина Николова поздрави гражданите. "Вече десетилетия наред 9 май свързва в една пресечна точка Денят на победата и Денят на Европа, защото тези два празника бележат края и началото, миналото и бъдещето. 9 май ни е нужен, за да прочетем още веднъж най-важния урок на историята, който гласи, че само ако загърбим тежкото противопоставяне на вчерашния ден и вървим напред заедно, ще успеем да постигнем най-смелите си мечти и ще осигурим мирен дом за нашите деца. За това са нужни усилията на всеки един от нас", посочи в словото си Николова.

В празничната програма се включиха мажоретни състави от СОУ „П.Р Славейков" и ЦДГ №29 „Любимка", както и хип-хоп формация „NNS Crew" към Младежкия център.

Добрич отбеляза 9 май с празник на площада
netinfo

Ученици от европейски клуб "EUREKA" към ФСГ „Васил Левски" бяха подготвили викторина на европейска тематика. Въпросите се задаваха на случайни иминувачи, а всеки участник получаваше за награда - бележник или химикал. На площада беше поставена и урна, в която се събираха предложения за бъдещи граждански инициативи.

Добрич отбеляза 9 май с празник на площада
netinfo

По- рано днес в храм „Свети Георги” бяха отслужени  панихида и благодарствен водосвет. Пред паметника на загиналите добруджанци във Втората световна война и паметника на Съветската армия бяха положени цветя.