Добичкият депутат Рушен Риза влезе във временното ръководство на ДПС
Добичкият депутат Рушен Риза влезе във временното ръководство на ДПС / dariknews.bg

Добричкият депутат Рушен Риза е един от тримата съпредседатели, които временно поемат ръководството на ДПС, след като досегашният лидер на движението Лютви Местан беше освободен от поста и изключен от партията.

Освен Рушен Риза, който е досегашен зам.-председател на партията, в председателския съвет влизат организационният секретар на Централното оперативно бюро Мустафа Карадайъ и депутатът Четин Казак. Тримата ще ръководят партията до провеждането на национална конференция през април.

Драмата в ДПС започна след като от движението разпространиха речта на почетния председател Ахмед Доган по време на новогодишното тържество на партията. В нея Доган нарича гаф декларацията, която Местан прочете от парламентарната трибуна след свалянето на руския бомбардировач край турско-сирийската граница.

Ден по-късно беше свикан Централния съвет на ДПС, който реши Лютви Местан да бъде свален от лидерския и всички други постове в партията и да бъде изключен от движението. Решението е било взето единодушно, съобщи говорителят на ДПС Велислава Кръстева.

Рушен Риза е роден е на 1 август 1968 г. в с.Николаевка. В сегашното Народно събрание е избран от Добрички избирателен район. Икономист е, бил е депутат и в 41-ия и 42-ия парламент.