До една година в Добрич ще заработи фуражен завод с китайски инвестиции
До една година в Добрич ще заработи фуражен завод с китайски инвестиции / Дарик Добрич

Българо–китайско дружество, което планира да изгради фуражен завод в Добрич, получи от Общината първия сертификат за инвестиция клас "В". Първоначалната инвестиция в обекта ще бъде в размер на 5 млн. лева. До края на тази година ще бъде направена първата копка на завода с намерението една година по-късно той да влезе в експлоатация. В първия етап на проекта ще бъдат изградени два силоза и една поточна линия, а в бъдеще фабриката ще се разширява, докато се достигне планираният максимален капацитет от 300 000 тона фураж на година, обяви Надя Маринова –българският съдружник в дружеството. „Ще се постараем максимално бързо да построим завода, надяваме се да има хора, които отговорно и съвестно ще работят там”, посочи тя.

Първоначално във фабриката ще бъдат разкрити 50 работни места. Суровината за производство ще се изкупува от земеделски производители от региона на Североизточна България. В завода ще се работи по китайски рецепти, тъй като цялата продукция ще бъде изнасяна за животновъдни стопанства в Китай.

Представителят на китайските инвеститори Лиу Чунюнг подчерта, че Добрич е избран за бизнес начинанието след близо двегодишно проучване. Градът е предпочетен, защото се намира в район с много добре развито земеделско производство и заради близостта му до пристанище Варна, откъдето ще се осъществява износът за Китай.

Фирма „България Тионшинонг Фийд Ко"ООД  получи сертификата за инвестиции клас В от и.д. кмет на Добрич арх.Пламен Ганчев. Надяваме се чрез този сертификат да стимулираме изпълнението на инвестиционния проект, като спомогнем за съкращаване на административни процедури до неговия успешен старт, посочи той. Заводът ще бъде изграден в промишлена зона - Запад, зад бившите Вторични суровини.