До 33 градуса през май
До 33 градуса през май / Дарик Добрич, Валентина Добринчева

Най-ниските температури през май ще са между 3 и 8 градуса , а най-високите - между 28 и 33 градуса, съобщи Гергана Козинарова - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА.

Тя прогнозира, че се очаква средната месечна температура през май да бъде около нормата. Валежите ще са средно около очакваното, но ще има райони, главно равнинни, където ще бъдат под нормата.

Първото десетдневие на май ще започне с високи температури и със слънчево време, но постепенно градусите ще се понижат и нормализират. През втората половина от десетдневието се очаква атмосферата да е по-лабилна и да има валежи, а температурите да са около нормалните за месеца. Тогава има вероятност и за градушки.

Неустойчивостта ще се запази и през първите дни от второто десетдневие. Впоследствие се очаква по-стабилно време. Повишена вероятност за краткотрайни валежи ще има около 15-18 май. През последните дни от десетдневието се очаква времето да е предимно слънчево, а температурите слабо да се повишат.

През третото десетдневие времето ще остане топло, но с нормални за сезона температури. Преваляванията ще са краткотрайни, повече и по-чести през втората половина от десетдневието в планинските райони.

Средната месечна температура през май в по-голямата част от страната е между 16 и 18 градуса, по Черноморието и във високите полета - между 14 и 16 градуса, в планините над 2000 метра - от 2 до 4 градуса, а в по-ниските им части - до 12-13 градуса.

Средната месечна сума на валежите през май е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и в припланинските райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър

Астрономическата справка показва, че в началото на май слънцето изгрява в 6 часа и 21 минути и залязва в 20 часа и 27 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 6 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 5 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 58 минути Продължителността на деня е 15 часа и 6 минути.

Фазите на Луната през май са: на 6 май - пълнолуние, на 13 май - последна четвърт, на 21 - новолуние, а на 28 май - първа четвърт.