Национален поход "По стъпките на четата на Таньо войвода"
Национален поход "По стъпките на четата на Таньо войвода" / Дарик Добрич
Започна Националният поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“, който се провежда от Културно-просветно дружество „Родно Лудогорие“. Походът е част е от календара на МОН и за пръв път е под патронажа на президента Румен Радев.
 
Откриването на похода бе пред паметника на славния сливналия в Тутракан, който заедно със своите 28 четници потвърждава подвига на поета революционер  Христо Ботев и неговите другари, за да имаме днес 141 години по-късно живия спомен за добруджанския „Козлодуй“ и лудогорската „Околчица“.
 
В тържеството по покана на кмета на община Тутракан д-р Димитър Стефанов и на организаторите на похода се включиха народните представители Пламен Манушев, Алтимир Адамов, Пламен Нунев и Александър Сабанов, областният управител на Силистра Ивелин Статев и колегата му от Разград Гюнай Хюсмен, консултантът на проявата проф. Христо Матанов, представители на военните отдели в Силистра и Търговище, популярният певец Володя Стоянов, изнесъл предната вечер двучасов концерт в Тутракан, и др.
 
Официалните лица и походниците от Силистра, Тутракан, Исперих и Попово поднесоха венци пред паметници в града, сред които и на руския пълководец Суворов, на Апостола на Свободата Васил Левски, на войводата Панайот Хитов и на ген. Пантелей Киселов – герой от Добруджанския фронт през 1916 г.
 
По традиция в крайдунавския град бяха проведени първият от серията прегледи на строевата и маршовата песен, запазена марка на похода от години, както и военизирани игри в м. „Дълбока“.  Между тях бе вместен и е един друг традиционен и вълнуващ ритуал – възстановката на посрещането на четата на Таньо войвода при с. Пожарево с участието на отряд четници от Тутракан, произнесли клетва с целуване на знамето на четата.
 
В следващите дни, когато към похода ще се включат и групи от други градове на страната, участниците ще преминат през 31 населени места в Добруджа и Лудогорието. Във всяко от тях те ще сведат глави пред други светини, свързани с паметници, изградени в чест на загинали за страната ни български войници и офицери от различни поколения.
 
В програмата са предвидени срещи с местни краеведи и самодейци, както и с професионални изпълнители като кавалджията Теодосий Спасов. Ще има и още възстановки на сражения, прегледи на строевата и маршовата песен, концерти и други разнообразни прояви с патриотично, но и със забавно съдържание.
 
Националният поход „По стъпките на четата на Таньо войвода“ е най-голямата по рода си проява в Североизточна България и към не са съпричастни регионалните държавни и местните власти, както и музеите в Силистра, Тутракан, Исперих, Разград и  Попово.

поход Таньо войвода
netinfo