Депозираха проекта за реконструкция на градския парк
Депозираха проекта за реконструкция на градския парк / Дарик Добрич

Депозиран е проектът за реконструкция на градски парк „Св. Георги", съобщават от община Добрич. Стойността му е 4 999 444 лева, кандидатства се по ОП "Регионално развитие", схема за „Зелена и достъпна градска среда". С реализиране на предвидените в проекта дейности в парка ще бъдат възстановени знакови за жителите и гостите на Добрич територии, както и ще бъдат изградени нови пространства с модерни и функционални решения.

Проектът включва: Мемориален комплекс „Хан Аспарух", езерото, алейна мрежа, рок-сцена, скейт-парк, мостчета, серпентини с водна каскада, паркова мебел, подземни комуникации, паркоустройство. Освен това се планира при наличие на допълнителни средства да бъде направена рехабилитация на ул."Ген.Колев", на централната алея в спортна зона „Простор", на спортни и футболни игрища; както и да се създаде трасе за екстремно колоездене, арт площад и градина "Романтика".

В комплекса „Хан Аспарух" ще бъдат възстановени настилките, водната площ с каскада и ще бъде поставено художествено осветление. Ще се направи основен ремонт и реконструкция на езерото в парка, като ще бъдат обособени тематично три части - първата - с лодки с изградени пространства за отдих; втората - за обитаване на водни птици и тяхното наблюдаване - с изкуствени острови и плитчини с блатна растителност. Третата част ще бъде разделена на две - „Музикално езеро", предвидено за сцена за свободна изява на музикални и артистични групи, и "Ледено езеро", от което през зимата ще се източва водата до ниво, подходящо за ледена пързалка. Двете ще са разделени с широка алея, от която ще могат да се наблюдават атракциите и в двете посоки. Сцената ще бъде изградена на малък полуостров, който ще бъде за сметка на площта на съществуващото трето езеро.
Край втората част на езерото ще бъде изграден скейтпарк със съоръжения с различна трудност.

Предвижда се още монтиране на 3 съоръжения за фитнес на открито, обновяване на паркинга в зона "Простор"; ще се асфалтират общо 15 058 кв.м, 7 693 кв.м ще бъдат покрити с бетонови плочи, а 2 065 - с естествен камък; Ще се затревят 96 дка, ще се засадят 226 широколистни и 130 иглолистни дървета.

Идейният проект за реконструкция на Градски парк „Свети Георги" беше избран след проведен конкурс, в който гражданите на Добрич имаха възможност да гласуват. Автори на техническия проект са консорциум „Архитекти за Добрич".