Изпълнителният директор на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев 
Изпълнителният директор на МБАЛ - Добрич д-р Светозар Байчев  / Дарик Добрич
Д-р Светозар Байчев за МБАЛ Добрич
101047
Д-р Светозар Байчев за МБАЛ Добрич
  • Д-р Светозар Байчев за МБАЛ Добрич
„Желанията на  операционните сестри ще бъдат задоволени в размер, който удовлетворява и двете страни. Те ще имат желание да работят в лечебното заведение, а болницата ще продължи да работи и да предоставя качествена медицинска услуга. С времето те ще оценят нашите разговори”, заяви изп. директор на МБАЛ Добрич д-р Светозар Байчев по повод подадените уведомления за напускане на 8 сестри от Операционния блок.

Към момента са им обещани бонуси, но не и вдигане на основната заплата от 632 на 900 лева, за което те настояват.

Лекари: Бъдещето на МБАЛ-Добрич е под въпрос заради Спешното и Операционния блок


На този етап основна заплата на никого не може да бъде повишена. Ние като търговско дружество сами се издържаме, без да получаваме централно средства за работни заплати. Ние се ръководим от нашите приходи. Когато имаме реализирани приходи, допълнително стимулираме работещите в отделенията, съгласно вътрешните ни правила”, категоричен бе д-р Байчев.  

Операционните сестри се споразумяха с ръководството на МБАЛ-Добрич, но само временно

Ето как той коментира информацията, че от следващия месец в Спешното отделение ще работи само един екип на дежурство /един лекар, една сестра и един санитар/, вместо два, както е в момента:

„Старшата сестра в Спешното напуска, мястото е свободно. Провели сме разговори, ще се опитаме да организираме работата така, че отделението да продължи да действа. Как - не мога да кажа със сигурност, защото на здравния пазар няма свободни медицински сестри и лекари в трудоспособна възраст. Ако трябва, ще поканя колегите лекари-специалисти - който има желание, да дойде да дава дежурство. Разполагаме с малко сестри и лекари, ще се опитаме да ги използваме”.

Д-р Байчев подчерта, че проблемът със Спешното е много голям, през него минава голям поток от хора, а не всички са спешни пациенти. Д-р Байчев смята, че личните лекари трябва да поемат своята отговорност.

Чуйте още от д-р Байчев в аудиото.