/ iStock/Getty Images
Директорът на Регионалната здравна инспекция в Добрич д-р Светла Ангелова е избрана за "Лекар на годината" в областта. За нея са гласували единодушно медиците от Регионалната колегия на Българския лекарски съюз (БЛС), съобщи пред журналисти д-р Валери Веселинов, председател на съсловната организация. Д-р Ангелова получава и отличие от УС на БЛС "за неимоверните усилия", които полага за справяне с епидемията от Ковид-19.

Наградите по традиция се връчват по повод на Деня на Св. Иван Рилски - покровител на българските лекари, който отбелязваме на 19 октомври.

Проф. Балтов: Това е тунингован в лаборатория вирус (ВИДЕО)

В категорията "Млад лекар на годината" е отличен д-р Евгени Василев, ординатор в Отделението по анестезия и интензивно лечение (ОАИЛ) в Добричката многопрофилна болница, като надежден и перспективен медик. Целият екип на реанимацията пък получава награда за "Иновативна медицина". Освен заради изключителната им натовареност, анестезиолозите са отличени и за двама екстубирани и излекувани от коронавируса пациенти, след дълго време на апаратна вентилация - нещо, което е постижение дори в световен мащаб, коментира д-р Веселинов.

За "Принос и утвърждаване на авторитета на специалността" е наградена д-р Венета Йовева, дългогодишен ръководител на Инфекциозното отделение в МБАЛ-Добрич, която и в момента подпомага работата в ковидсектора.

Обичана учителка от Търговище почина от COVID-19, класът ѝ отказа да учи присъствено​​​​​​​

Д-р Деница Божидарова е отличена за "Принос за развитие и утвърждаване на авторитета на съсловната организация". Младата лекарка работи в ковидотделението на областната болница. Самата тя преболедува инфекцията и отново се върна при пациентите с коронавирус.

Д-р Валери Веселинов поздрави всички свои колеги, които в настоящите условия продължават да правят това, за което са призвани, с надеждата догодина Денят на Св. Иван Рилски да има наистина празничен характер.
БТА