"Чудната градина"
"Чудната градина" / фейсбук
Социалното предприятие на добричката фондация „Свети Николай Чудотворец“ е вече факт. Фондацията обяви преди една година идеята си за създаване на оранжерия, в която да работят младежи с интелектуални затруднения от Дневния център за възрастни и от Защитените жилища. „Предприятието ще създаде работа и гражданско самочувствие на тези хора”, коментира пред  Дарик тогава председателката на УС на фондацията Мария Методиева. Средствата за създаването на предприятието бяха набрани от дарения.

Сега вече „Чудната градина“ произвежда разсад за цветя. Първият магазин, който работи със социалното предприятие, е на ул. „Дунав“ 33, там могат да се намерят продуктите, като всяка саксийка носи стикер „Чудната градина“.

„Социално предприятие в Добрич? Някой да е чувал за подобно нещо? Е, ние от фондация „Свети Николай Чудотворец“ го правим. Не се оплакваме, не хленчим, не плюем държавата. Създаваме работа за нашите питомци. Красиви цветя, отгледани от ръцете на хора, обявени за негодни. Отритнати от обществото, гледани накриво по улиците. А тези ръце раждат красиви цветя. Погледнете само. Да, отгледани са от нашите хора – тези, които са с интелектуални затруднения. И то, без липса още на необходимите условия. Трябва само лекичко да се подпрат. Това е! От друго нямат нужда. За пръв път в живота си те се чувстват значими. Знаят че създават красота. Ние не просим, не стоим с протегнати шепи пред някоя църква, разчитайки на милозливи хора. Работим“, написа в профила си във фейсбук д-р Хасан Ефраимов.От фондацията призовават добричлии да си купят цветя от „Чудната градина“, за да украсят домовете и дворовете си.

Много добричлии изразиха в социалната мрежа подкрепата си за инициативата:

социално предприятие Добрич
фейсбук