Днес е Черешова задушница
Днес е Черешова задушница / Darik News, архив
Черешова задушница се отбелязва в съботния ден преди големия християнски празник Петдесетница. Задушницата се прави от всички православни църкви по света, а в България се нарича "Черешова" по името на най-популярния плод в това време на годината.

Черешовата задушница е свързана с поверието за прибирането на душите на всички покойници, които са били на свобода след Велики четвъртък. Православната църква е установила специално богослужение в памет на починалите.

На този ден в храмовете се правят заупокойни свети литургии. След тях в църквите и на гробовете на починалите православни християни се отслужват панахиди за упокой на душите на "отминалите от тоя свят".

Християните посещават гробовете на близките си покойници, почистват ги, прекадяват, преливат ги с вода и с червено вино. Запалват свещ и раздават житото, хляба и първите череши, дали името на тази панихида.

В деня след Черешова Задушница е Петдесятница, един от най-големите църковни празници. Тогава се чества слизането на Светия Дух над Дева Мария и над Апостолите. Освен това денят е приет като деня, в който е основана Христовата църква.