Безплатните закуски в училище от 1 октомври?
Безплатните закуски в училище от 1 октомври? / netinfo
Безплатни закуски на учениците от първи до четвърти клас и подготвителните групи ще се раздават вероятно от 1 октомври, съобщи за Дарик шефът на отдел „Образование” Нейчо Нейчев. Децата ще останат без закуски до края на септември, защото до момента няма никакви указания от МОН и Агенцията за социално подпомагане за изразходването на предвидените целеви средства.

В кметството са постъпили общо 96 хиляди лева за закуски на учениците до края на декември. Децата, на които се полага безплатна храна, са около 4500. Това означава, че на един ученик се падат по 37 стотинки. „Сумата е твърде недостатъчна, след като миналата година за закуска и напитка имаше заделени по 50 стотинки. Притеснени сме относно средствата, трудно ще предложим нормален грамаж за тази малка сума”, коментира Нейчев.

Общината ще кандидатства за средства по програма на ДФ”Земеделие”, за да може да дофинансира закуските с по 10 стотинки на дете. „При всички положения обаче сега ще разпределим средствата на училищата и детските градини, за да могат да определят доставчици”, допълни Нейчо Нейчев.