БЧК и Албена АД не постигнаха споразумение за осигуряване на водното спасяване в курорта
БЧК и Албена АД не постигнаха споразумение за осигуряване на водното спасяване в курорта / Дарик Добрич, архив

За първи път от 20 години насам БЧК-Добрич няма да осигурява чрез договор спасители за плажа в курорта Албена за летния сезон. „През 2008 година подписахме 10-годишен договор с Албена. Сега обаче те ни представят нов договор с нови клаузи, който беше неприемлив за нас. Предложихме друг вариант, в който все пак да потърсим и нашия интерес, но от Албена отказаха”, заяви пред Дарик директорът на Областната дирекция на БЧК д-р Артюн Еринозов.

Той коментира, че предложенията на дружеството били заробващи за БЧК, вписани били множество задължения и санкции, неприемливи за червенокръстката организация, която е оторизирана да лицензира водни спасители. Неприемливи са били и изискванията на курорта, свързани с рисковете, които крие водно-спасителната дейност.

„Тази дейност изисква опит, добре обучени кадри и подход за работа с тях. Това ние го имаме. БЧК носи отговорност за сигурността на туристите и от тази гледна точка търсихме нашите интереси. Искахме Албена да ни плаща в срокове, в началото на работния месец, а не в края , което не беше прието от дружеството”, допълни д-р Еринозов. Той съобщи, че с Албена имат неизчистени финансови взаимоотношения от 2012 година, като на БЧК не са изплатени 97 хил.лв, а това е една трета от сумата по договор.

„Въпреки всичко ние сме коректни и продължаваме да насочваме спасители към Северното Черноморие и Албена. Към 29 април са обучени 36 водни спасители, в момента започна нов курс с 25 души, които също ще бъдат насочени към Албена”, каза още д-р Еринозов. Той подчерта, че БЧК не търси печалба и че сумите, които получават като подизпълнители на дейността водно спасяване, отиват за хуманитарни дейности или за реинвестиция в дейността.

„Решихме тази година да пробваме сами да организираме водно-спасителната служба”, заяви пред Дарик Боян Атанасов – ръководител сектор „Спорт и плаж” в Албена АД. По думите му причината е от една страна икономическа, защото когато се наема подизпълнител, при всички положения излиза по-скъпо. „От друга страна искахме да променим малко политиката по наемането на кадри. За нас беше притеснително, че самата червенокръстка организация се оплакваше от недостиг на кадри. Не искам да коментирам договорните отношения. Между нас няма напрежение, съдействаме си по много направления. Предоставили сме басейна на х-л Добрудажа безвъзмездно на БЧК за провеждане на финалните части от курсовете за водни спасители, съдействаме си и относно набирането на кадри”, коментира Атанасов.