Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на добричлия, осъден задочно за сводничество във Франция
Апелативният съд във Варна потвърди екстрадицията на добричлия, осъден задочно за сводничество във Франция / © снимка: Sofia Photo Agency, архив

Варненският апелативен съд потвърди екстрадицията на Тошко Янев от Добрич, поискана от френските власти, за да бъде изпълнена 4 - годишна присъда за сводничество, произнесена преди близо 5 години, съобщиха от пресслужбата на съда. Миналата седмица Добричкият окръжен съд допусна предаването на Янев, в изпълнение на Европейска заповед за арест, издадена от Беатрис Жерар - зам. прокурор при Окръжния съд в Марсилия.

Властите във Франция очакват екстрадицията на българина още от февруари 2011 г., за да приведат в изпълнение задочно произнесена спрямо него 4 - годишна присъда. По това дело в Марсилия са осъдени общо 3-ма българи за трафик на жени, за утежнена форма на сводничество, придружена с упражняване на насилие и натиск върху принуждаваните да проституират.

Престъпната дейност е извършвана на територията на България и Франция в периода 2006 – 2007 година. По безспорен начин е установено, че Янев, който до 2001 година се е казвал Демир Алексиев, е получавал приходи от сводничеството. Те са му били превеждани от бивша негова приятелка, която надзиравала проституиращите жени и е събирала „заработеното“ от тях.

Властите в България са получили уверение от френския съд, че ако бъде предаден, българинът ще има право на повторен процес пред Изправителния съд в Марсилия.

Решението на Варненския апелативен съд е окончателно.