Задържат под стража дилър на дрога
Задържат под стража дилър на дрога / DarikNews.bg, архив
Варненският апелативен съд определи като правилно, законосъобразно и обосновано определение на Окръжен съд – Добрич от края на март, с което първоначално под стража е бил задържан Диян Насков, разследван затова, че дължал марихуана с цел разпространение.

Пресслужбата на Апелативния съд припомня, че 21-годишният Диян е обвиняем  по  досъдебно производство  на  РУ  на МВР – Балчик затова, че на 29 март в Балчик държал 5,5 грама марихуана, предназначена за продажба. При акцията по задържането му младежът направил опит да изхвърли дрогата преди да бъде задържан. Това престъпно деяние е извършено в условията на изпитателния срок на присъда на Районен съд – Балчик, влязла  в  сила  на 29.09.2014г.

Наркоразпространението е тежко престъпление по смисъла на закона, с висока обществена опасност и се наказва със затвор. Нещо повече - от събраните по делото свидетелства става  ясно, че Диян има трайни престъпни навици и  от дълго време разпространявал марихуана сред зависими лица. Апелативният съд споделя и извода, че съвсем реална е опасността ако е с по-лека мярка за неотклонение, обвиняемият да се укрие от наказателно преследване или да извърши престъпление. Аргументи за това твърдение се намират в предишното му осъждане и във факта, че при опита да бъде задържан се опитал да избяга от полицейските органи.

Определението на Варненския апелативен съд не подлежи на обжалване.