Английски състав ще изпълни в Генерал Тошево култовия танц Морис
Английски състав ще изпълни в Генерал Тошево култовия танц Морис / община Генерал Тошево

Организацията на местните англичани и Община Генерал Тошево инициират на 6 юни вечер на танцовите традиции от Англия, съобщиха от общината. На централния площад в Генерал Тошево свой спектакъл ще представи Танцов състав „Зеленият дъб". Британската група ще изпълни едни от най-типичните за острова танци, сред които танца „Морис”, който има шестстотин годишна история и се свързва с баловете, провеждани в кралския двор.

Жителите на общината ще могат да се докоснат и опознаят традициите в музикалното и танцово изкуство на една от най-развитите страни в света. Тошевци ще имат възможност да си направят и снимки с танцьорите, чиито костюми са изключително колоритни.

Събитието е уникално по рода си и е поредната стъпка на общинското ръководство в посока засилване културния обмен с чуждите граждани, предпочели община Генерал Тошево като място за спокоен живот.

Танцът „Морис“ е част от английския начин на живот  поне от шестстотин години насам, а може би е и много по-стар. Неговият стил, макар и уникален за Англия, все още пази прилики с каталонските и баските танци. Произходът му е обект на спорове и спекулации. Въпреки това, проучванията свързват най-ранните известни танци „Морис“ със забавленията и баловете с маски, организирани в кралския двор. Оттам  вероятно танцът се е разпространил и се превърнал в популярно развлечение - първоначално в богатите домове, а по-късно и на селските празненства. Така танцът постепенно e станал неразделна част от благотворителните църковни тържества и други сезонни празници.

Танцовият състав „Зеленият дъб“ е сформиран през 1971 г. и развива своята дейност в района на гр. Донкастър, където първите данни за танца „Морис“ са от 1557 г.