820 първокласници ще започнат новата учебна година в Добрич
820 първокласници ще започнат новата учебна година в Добрич / Дарик Добрич, архив

Първият учебен ден в повечето училища в Добрич ще започне в 9.00 часа с издигане на националния флаг и химна на България, информират от общината. На 15 септември 2015 година училищния праг в града ще прекрачат 820 първокласници. Всички ще получат от кмета книжката „Добрич - моят роден край" с лично поздравление.

В общинските училища ще се обучават над 8 250 ученици в 365 паралелки и групи. Държавният план за прием на ученици след завършен седми клас и след завършено основно образование е изпълнен. През учебната 2015/2016 година целодневните детски градини ще посрещнат за първи път 548 деца в 23 групи. Ремонтите в учебните заведения приключиха навреме. В училищата са ремонтирани отоплителни инсталации, физкултурни салони, санитарни възли, спортни площадки и съоръжения. Извършена е хидроизолация на покриви, обновяване на фасади, подмяна на дограма, подови настилки и бояджийски ремонти на стойност над 330 000 лева. Ремонтните дейности в ЦДГ №23 и ЦДГ №24, пострадали от наводнението през 2014 г., също приключиха в срок.
Доставени са необходимите учебници и помагала за учениците от първи до седми клас и за подготвителните групи от детските градини и училищата на стойност около 250 000 лева.

Кметът Детелина Николова ще гостува при откриването на новата учебна година в 9.00 ч. в Хуманитарна гимназия "Св.Св. Кирил и Методий". След това тя ще посети ЦДГ №23 и детска ясла №6. Зам.-кметовете също ще бъдат гости на различни училища - Иван Колев в 9.00 ч. в СОУ „Любен Каравелов"; Надежда Петкова в 10.00 часа в СОУ „Климент Охридски"; Камелия Койчева в 9.00 ч. в ОУ „Волов" и Пламен Ганчев в 9.00 ч. в СОУ „П. Р. Славейков", след което той ще посети и Езикова „Гео Милев" в 10.00 часа.

Областният управител Маргарита Новоселска ще присъства на откриването на учебната година в СОУ „Св. Кл. Охридски" в Добрич; зам.-областният Ивайло Манушев - в СОУ „Н. Й. Вапцаров" в Ген. Тошево; а другият зам.-областен управител Йордан Йорданов - във Финансово-стопанска гимназия „В. Левски" - Добрич.