80 000 цветя ще зарадват напролет посетителите на Ботаническата градина
80 000 цветя ще зарадват напролет посетителите на Ботаническата градина / Дарик Добрич

Над 80% от пролетните цветя, които ще радват догодина посетителите на Ботаническата градина в Балчик, вече са засадени, съобщи ръководителят на градината Ина Манчева. Броят на луковиците на едногодишните пролетни растения е общо около 80 хиляди, над 30 хиляди са лалетата, зюмбюлите и нарцисите от над 100 сорта. Заради хубавото време през октомври ботаниците са забавили със седмица прибирането на колекцията от едроразмерни топлолюбиви кактуси, сукуленти и палми, така че тя ще остане на открито до 22 октомври. Тези дни Ботаническата градина се посещава предимно от ученически и студентски групи, каза Ина Манчева.

Уникално дарение получи градината неотдавна от българка, която живее повече от 10 години в гр.Пиза, Италия. Елка Петрова Христова създала богата колекция от кактуси, сукуленти и други цветя, общо над 3000 вида. Тъй като вече нямала възможност да ги отглежда, г-ж Христова решила да дари част от тях на Ботаническата градина в Балчик. „Много ми се иска растенията да попаднат в ръцете на хора, които ще ги обичат и ще се грижат за тях като мен, затова реших да ги даря на вашата прекрасна градина. Убедена съм, че вие наистина добре ще се справите”, пише в писмо Елка Христова. Тя изпратила и около 100 снимки на цъфнали растения.

Ботаниците получили пратка от 8 кашона с 250 растения, предимно маломерни видове кактуси. Най-големият е висок около 50 см. Някои от тях сигурно ще се окажат нови за нашата колекция, каза Ина Манчева. В момента растенията са в карантинен период. Те ще бъдат описани като видове и бройки и ще станат част от експозицията на Ботаническата градина.