В Двореца започва БезГраници
В Двореца започва БезГраници / Дарик Добрич
Десетото юбилейно издание на арт и етно форума „БезГраници” ще се проведе от днес до 22 септември в „Двореца” - Балчик. В събитието ще вземат участие 70 творци от Канада, Германия, Румъния, Латвия, Нидерландия, Финландия, САЩ, Швеция, Индия, Русия, Белгия, Франция, Унгария, Полша, Испания, Дания, Норвегия, Белгия, Великобритания, Северна Македония, Украйна, Австрия и България.

Тази година организаторите предлагат богата концертна програма, изложба и конференция.

Днес в 19.15 часа в Каменната зала на Двореца ще бъде открита изложба на художници и фотографи от България, Испания, Русия и Украйна.

Концертите ще се състоят на откритата сцена на Двореца, а при лошо време – в Каменната зала. Утре е изявата на три забележителни етно формации. „Сабатчаг” е дует с изпълнители на мандолина и цигулка от Белгия и Франция и предлага музика от Америка и Източна Европа.

Унгарската група „Месечинка” /с българин в състава си и турнета в цял свят/ ще изпълни произведения с унгарски ритми и с български фолклорни елементи.
Руската група „Веданъ Колодъ” идва от Сибир. До момента има издадени 8 албума. Песните си изпълняват със съпровод от редки фолклорни инструменти.
На 22 септември ще се представят „Вилда” от Финландия, дует от Калкута, Индия и румънската група „Мултимулт”.

Най-важното събитие в рамките на форума е конференцията за културна политика и арт мениджмънт. Тази година в работните срещи ще участват експерти по културна политика и арт мениджъри от 24 държави.

Традиционно темите на конференцията се предлагат и избират от участниците чрез електронен вот. Демократичния избор гарантира максимален общ интерес на всички участници. Между темите са „Сътрудничество между музикални агенти и фестивали“, „Източна и Западна Европа – защо е трудно сътрудничеството?“, „Гастроли извън страната – как да организираме турне в Балканския регион“, „Как да организираме турне в Източна Европа“ и др.

„БезГраници“ е продукция на Стопанска Камара-Варна, с партньорството на Двореца – Балчик и арт мрежа Скендерман.