70 трудови злополуки са станали в Добричко през 2014 година, шест са смъртните случаи
70 трудови злополуки са станали в Добричко през 2014 година, шест са смъртните случаи / Дарик Добрич

70 трудови злополуки са станали през 2014 година в Добричка област, съобщи директорът на Инспекцията по труда Маргарита Антонова. 58 от тях са се случили по време на работа, а останалите – при отиване или връщане от работа. 6 са смъртните случаи. Данните бяха отчетени на брифинг по повод Международния ден на загиналите и пострадалите в трудови злополуки, който се отбелязва на 28 април. За поредна година на този ден КНСБ организира панихида, която ще се проведе утре от 11.30 часа в храм „Св.Георги”.

Областният председател на КНСБ Гинка Василева и директорът на Инспекцията по труда Маргарита Антонова отчетоха, че в региона има увеличение на трудовите злополуки. Подценява се превенцията за по-добри условия на труд и безопасна работа, каза Гинка Василева. Тя допълни, че службите по трудова медицина са неефективни, санкциите за работодателите, които нарушават трудовото законодателство, не са сериозни, изключително много се нарушава правото за 8-часов работен ден, масово се работи в събота и неделя, не се заплаща нощният труд, работи се до 3 месеца без трудови договори.

По думите на Василева неплатените осигурителни вноски в Добричка област са над 2,5 млн.лева. Голям е броят на срочните трудови договори, като много такива има и в бюджетната сфера. Тя даде пример с училища, където част от персонала се държи на срочни договори с оправданието, че не се знае какъв ще бъде приемът на ученици през следващата учебна година.

Най-много злополуки в Добричко са станали в строителния бранш, растениевъдството и животновъдството, ресторантьорството, добивът на руди и др. Четири от смъртните случаи през миналата година са станали на работното място и два – при отиване или връщане от работа. Антонова припомни, че с фатален край за работник беше злополуката в Тервел при изкоп на канализация, в Шабла, където имаше затиснат човек от машина, отново в Тервел – злополука на линия за производство на пластмасови нишки. Дори в Германия има смъртен случай при трудова злополука с работник от регистрирана в Каварна фирма. Той е изпълнявал дейности при изграждане на ветрогенераторен парк.

Маргарита Антонова съобщи, че все още не е приключила проверката по трагичния случай в мангановата мина „Оброчище”, където на 7 април т.г. миньор загина при срутване на скала.

На панихидата утре са поканени и семействата на загиналите през миналата година работници.