/ Dariknews.bg, архив
500 декара от горските територии в състава на Североизточното държавно предприятие са засегнати от пожари от началото на годината до момента, съобщават от предприятието. 100 декара от засегнатите гори се намират в обхвата на ДЛС-Балчик. 

МВР: Със затоплянето на времето нараства рискът от пожари в тревните площи

Заради засушаването през последните месеци и неконтролираното палене на сухи треви, опасността от пожари в горските територии е нараснала  многократно, подчертават от предприятието. Всички стопанства от Североизтока разполагат с необходимата техника за гасене. Високопроходими автомобили за справяне с огнената стихия има в горските и ловни стопанства в Шумен, Суворово, Черни Лом, Паламара, Балчик, Шерба и Добрич.

Новите пожарни автомобили побират 300 литра вода, с която може да се гаси пожар в рамките на един час. Гражданите, които станат свидетели на пожар в горските територии или в близост до тях, да подадат сигнал на телефон 112, за да може пожарникарите и горските да се отзоват възможно най-бързо и да не се стигне до опожаряване на големи горски масиви, призовават от СИДП.