400 души вече се записаха за опита за рекорд по игра на табла в Албена
400 души вече се записаха за опита за рекорд по игра на табла в Албена / Албена

Броени часове остават до началото на едно от най-интересните и мащабни събития това лято в страната, с което България отново може да влезе в Книгата на Гинес. Точно в 10 часа на 16 юли – събота, във ваканционно селище Албена ще се проведе опит за подобряване на световния рекорд за най-много играчи по обикновена табла на едно място в рамките на час. Броят на записалите се по телефона и чрез електронната си поща е близо 400 души и расте бързо през последните дни. Рекордът в момента държи турския град Измир с 632 играчи,  поставен през 2011 година.

До момента най-малкият записал се участник е 4-годишно момче от София. Големи групи от Пловдив, Хасково, Ботевград, Габрово, София, Варна, Добрич и др. градове също са се организирали да присъстват на събитието. Не малка част от тях пристигат още днес в комплекса, за да потренират на морски въздух.

Фен клубът на Реал Мадрид в България също ще се включи в съботния табла ден. Специално за събитието пристигат и едни от най-запалените таблоиграчи от Букурещ. В момента в комплекса почиват над 16 000 души. Активно се включват и аниматорите в хотелите, които информират гостите за предстоящия опит за рекорд. Организаторите са подготвили за всеки участник предметни награди, а първите 32-ма от турнира на Пломари, който започва в 14 часа на 16 юли, ще получат и по една уникална табла.

За настроението на присъстващите в спортната арена ще се грижат четиримата атрактивни водещи на Дарик кафе – Михаил Дюзев, Иво Райчев, Димитър Туджаров – Шкумбата и Мирослав Ненков.

За да бъде зачетен рекорда е необходимо да има повече от 632 участници, не повече от 10 процента от участниците да спрат да играят табла в рамките на часа за поставяне на рекорда. На всеки 50 участници ще има по един стюард, както и двама независими свидетели. Централата на Гинес ще получи пълен видеозапис за събитието, снимки, както и информации на медиите, които ще отбележат реализирания рекорд.
Организаторите са осигурили 4 безплатни автобуса – два от Варна (пред Катедралата) и по един от Златни пясъци (паркингът "Старият дъб" над хотел "Адмирал") и Добрич (паркинга на хотел "България"), които ще потеглят в 8.30 часа към курорта.  Всички участници е необходимо да заемат своите места в спортната зала най-късно до 9.30. Записването продължава до началото на опита за рекорд или на имейл
plomari2016@gmail.com, както и на телефонен номер 0895 86 49 63.