/ IStock
Регионалната здравна инспекция (РЗИ) в Добрич отчита трайна тенденция на повишаване на заболяемостта от COVID-19, съобщават от пресцентъра на Областна администрация.

От инспекцията посочват, че 14-дневната заболяемост на 100 000 жители към 16 ноември 2020 г. е достигнала 221,8. За периода от 9 - 15 ноември са регистрирани общо 208 случая на коронавирус при направени общ брой изследвания с RT-PCR тестове на лица от областта в лаборатории в страната 248. За отчетния период поставените под карантина лица са 356 на брой.

От потвърдените положителни случаи 42-ма са хоспитализирани, като от тях към вчерашна дата 4 лица са били настанени за лечение в Отделението по анестезия и интензивно лечение. 17 от положителните случаи са при медицински персонал – петима лекари, 2 медицински сестри, 3 акушерки, 1 фелдшер, 4 санитарки, 1 шофьор и 1 лице – друг персонал, посочват от здравната инспекция

Далите положителни резултати учители за отчетния период са 10 на територията на областта и 1 помощник-възпитател. Броя на учениците с положителни резултати при изследване през миналата седмица е трима. Поставените под карантина ученици на територията на областта са – трети „д“ клас от СУ „Св. Кл. Охридски“ в Добрич и 1 учител, учениците от трети „в“ клас в СУ „Св. Св. Кирил и Методий“ в града и учениците от четвърти „б“ клас от СУ „П.Р.Славейков“.

На територията на областта под карантина са петима учители и 29 ученици, извозвани с автобус от основното училище в село Батово, община Добричка. С цел ограничаване на риска от разпространение на заразата сред преподаватели и ученици, директорът на РЗИ - Добрич д-р Светла Ангелова на основание чл.105, ал.5 от Закона за предучилищното и училищно образование е препоръчала на Регионално управление на образованието Добрич временно да се преустанови присъственото обучение за всички ученици от ОУ „Отец Паисий“ в село Батово, община Добричка, и да се премине към обучение в електронна среда за минимум 14 дни, считано от 16 ноември 2020 г. При четирима преподаватели от училището има регистрирани положителни резултати за COVID-19.