2013 г.: Най-малко убити и ранени по пътищата в Добричка област от десетилетие
2013 г.: Най-малко убити и ранени по пътищата в Добричка област от десетилетие / Дарик Добрич - архив

Запазва се тенденцията за намаляване на катастрофите в област Добрич, стана ясно  на днешното заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата. Данните за ПТП през 2013 г. са най-ниските през последните 15 години по отношение на убитите и за последните 9 години по отношение на ранените, стана ясно от доклада на гл.инспектор Жулиян Минев - началник на сектор "Пътна полиция".

130 са тежките ПТП в Добричка област през 2013 г., убитите са 13, а ранените – 157. Най-много катастрофи са регистрирани в Добрич – 55, а най-голям брой убити  - шестима - в община Добричка. Най-значително подобряване на обстановката по безопасност на движението има в община Балчик. В общините Добрич, Ген.Тошево и Тервел през миналата година се отчита завишение на тежките ПТП и последиците от тях.

55% от всички пътно-транспортни произшествия, настъпили през изтеклата година, са причинени от несъобразена и превишена скорост, сочи още статистиката. Сред основните причини за възникване на катастрофите в областта са още отнемане на предимство на МПС и пешеходец, употреба на алкохол и неправилни маневри. Заради употреба на алкохол през 2013 г. в Добричка област са станали 8 катастрофи с 1 убит и 8 ранени.

Загиналите в катастрофи през миналата година са на възраст между 15 и 64 години.  Най-голям е броят на загиналите по второкласните и третокласни пътища. Тенденцията показва още, че най-много пътни произшествия стават през летните месеци, предимно в почивните дни, в часовите пояси от 8.00 до 9.00 и от 17.00 до 19.00 часа, както и от 20.00 до 24.00 часа.

Особено тревожен е фактът, че от началото на 2014 г. се наблюдава рязко влошаване на обстановката по безопасност на движението в Добричка област, посочи още гл.инспектор  Жулиян Минев. 38 ПТП с 5 загинали и 39 ранени от началото на годината до момента, сочат цифрите. Според Минев една от причините за нарасналия брой пътни произшествия е прекратената практика за  ползване на мобилни камери по пътищата. Преди началото на летния сезон за Добричка област са поръчани 3 стационарни камери за контрол на движението,  които ще бъдат поставени на места с висок пътен травматизъм, съобщи още Минев.