180 водачи са наказани за превишена скорост в Добричко, откакто върнаха електронния фиш
180 водачи са наказани за превишена скорост в Добричко, откакто върнаха електронния фиш / Дарик Добрич

180 са засечените с превишена скорост водачи в Добричко, откак бе върнато ползването на мобилни камери за глобяване с електронен фиш, съобщи в ефира на Дарик началникът на сектор "Пътна полиция" Жулиян Минев. След като м.г. процедурата бе спряна заради решение на Върховния административен съд, тя бе въведена отново с наредба на МВР, която влезе в сила на 23 май т.г. За сравнение Минев изнесе данни за глобите, наложени с електронен фиш през 2013 г. - 12 700 спрямо само 400 за 2014 г., когато системите бяха ползвани само за документиране на нарушителя, който след това трябваше да бъде спрян или издирен за връчване на наказанието.

Според статистиката спирането на глобите с електронен фиш е довело до значително увеличение на пътните инциденти, причинени от превишена и несъобразена скорост, които са около 42% от общия брой в последните две години. През 2014 г. са станали 162 тежки катастрофи. Тази година досега те са 60 с 8 загинали и 71 ранени. 62% от броя на убитите са в произшествия с превишена скорост.

Според Минев е рано още да се каже дали подновеното ползване на мобилните камери ще доведе до достатъчно добри резултати, но трудно ще бъде достигнато нивото от 2013 г. Зле влияе на контрола на скоростта и фактът, че не се допуска участието на служители на "Охранителна полиция" за тази дейност, отчете още началникът. Екипите получават дневни графици с местата за контрол, които са почасови и не може служителите да ги променят. Те са оповестени и в интернет, напомни Минев. Освен това има предупредителни знаци за колите с камери - на пътя, в началото на обсега на устройствата. Контролира се по пътища от първи, втори и трети клас основно, както и в населените места - по натоварени трасета, които позволяват развиване на висока скорост.

Служителите на "Пътна полиция" правят акции и по междуселски пътища, където много често се засичат водачи употребили алкохол, с висока скорост, превозни средства и велосипедисти без светлини и т.н.

По повод новите процедури за видео и аудиозаснемане на проверките, които прави "Пътна полиция", Жулиян Минев съобщи, че записите се пазят дълго време и се преглеждат при подаване на възражение от страна на проверяван шофьор.