17 семейства, пострадали от наводнението в Добрич, ползват общински жилища
17 семейства, пострадали от наводнението в Добрич, ползват общински жилища / Дарик Добрич - архив

17 семейства, пострадали от наводнението в Добрич, са настанени в предоставените от „Жилфонд инвест” АД общински жилища, съобщи управителят на фирмата Илия Михайлов. Общо 47 семейства са имали нужда от покрив над главата след юнските порои, а свободният общински жилищен фонд е наброявал 29 апартамента, според статистиката. От подадените 47 молби за настаняване в общински жилища в крайна сметка са били настанени само 17 семейства, тъй като 10 са изтеглили молбите си, 6 са били без адресна регистрация в Добрич, 4 семейства са се отказали без причина, а други 10 въобще не са се явили на оглед, информира Михайлов.

Наемателите ще останат в общинските жилища за една година, като за квадратен метър жилищна площ ще заплащат по 1.05 лв. В бившите студентски общежития по ул.”Калиакра” 51 наемът е по 1.50 лв. на квадратен метър заради направения основен ремонт на помещенията. Става дума основно за малогабаритни апартаменти, тъй наречените боксониери, поясни Михайлов. Той информира, че дружеството  е ремонтирало отделените за пострадалите от наводнението жилища изцяло със свои средства в размер на 29 хил.лв.  От БЧК са дарили матраци, чаршафи и постелъчно бельо.

Общо 1 500 апартамента стопанисва „Жилфонд инвест” АД. От тях към днешна дата са свободни 15 жилища. В момента 100 от наемателите имат неизплатени задължения към общинското дружество,  ВиК и Енерго Про, просрочени повече от два месеца.  Към 30 от тях фирмата е подготвила заповеди за освобождаване на жилищата в рамките на месец. Ако в рамките на този срок не последва погасяване на дълговете, следва втора заповед за принудително освобождаване на квартирите, обясни шефът на „Жилфонд инвест” АД.

На 12, 13 и 14 август предстои да бъдат освободени три общински жилища, като общите задължения на тримата наематели за наем, ток и вода възлизат на 4 9555 лв. Само към „Жилфонд инвест” АД натрупаните дългове към момента са между 30 и 35 хил.лв.