/ netinfo
Жители на Община Камено почистиха и поднесоха венци и цветя на паметната плоча на хан Тервел. С тази инициатива те сложиха начало на честванията в общината по повод 1300 години от далечната 718-та година, когато войските на арабския халифат, държали в обсада Константинопол дванадесет месеца, са разгромени по суша от българската конница, предвождана от хан Тервел. Плочата отбелязва построяването на Еркесията - граничен ров-канал, чието начало тръгва от района на Дебелт.

Исторически факт е, че тези земи са присъединени към България по времето на Тервел. Самият ров започва да се строи именно по негова заповед. На събитието присъства и един от главните организатори за член на Инициативния комитет за изграждане на паметник на хан Тервел в Бургас Георги Николов.

Инициативата днес бе организирана от общинския съветник от НФСБ в Община Камено Иван Кузманов. Да поднесат цветя дойдоха кметът Жельо Вардунски и председателят на общинският съвет Радослав Балтаджиев. Те обсъдиха възможността за изграждането на паметник и облагородяване на района съвместно с Община Средец.