Зелена вълна в пиковите часове искат от ОДП и Спешния център
Зелена вълна в пиковите часове искат от ОДП и Спешния център / netinfo

През пиковите часове на задръствания в Бургас да бъде пусната зелена вълна от 3 до 5 минути, за да се избегнат дългите колони от автомобили. Това предложи комисар Павлин Димитров директор на ОДП по време на работна среща на Областната комисия по безопасност на движението. Подобна е идеята и на шефът на Спешния център д-р Асен Кържиев за линейките. „Имаме голям проблем със задръстванията, тъй като нашите автомобили не могат да се предвижат бързо до болницата, трябва ни зелена вълна”, обясни той.

От януари са станали 185 тежки пътно транспортни произшествия с 45 загинали и 197 ранени, като е налице увеличение в сравнение със същия период на миналата година-съобщи шефа на КАТ Бургас Йонко Тончев. Напоследък са констатирани зачестили случаи на нерегламентиран превоз на работници от селата в Руенско към обекти в Слънчев бряг. От днес са започнали масови проверки и за превози на опасни товари по пътищата в областта.

Според комисар Димитров, ако по- бързо приключи поставянето на видеокамери на всички кръстовища в Бургас,  и служителите на КАТ  патрулират постоянно по опасните отсечки в областта, произшествията ще намалеят драстично.

До седмица ще бъдат поставени светофарни уредби на кръстовищата в Каблешково и в Равда.

Областният управител поиска от институциите да подготвят подробен доклад с необходимите финансови средства за подобряване на безопасността движението по пътищата на областта. Става въпрос за видеонаблюдението в Бургас, за средствата, отпускани от държавния бюджет на Пътно управление, за допълнителните мобилните екипи на полицията и др. Разпределението на средствата трябва да бъде съобразено с интензивността на трафика, обясни Пантелеев. Поради тази причина с официално писмо той ще поиска да се измери интензивността на трафика по важните отсечки в областта, да се направят необходимите замервания и въз основа на това да се искат средства.