Здравният министър отменя скандалната наредба N:18
Здравният министър отменя скандалната наредба N:18 / netinfo
Здравният министър отменя скандалната наредба N:18
23327
Здравният министър отменя скандалната наредба N:18
  • Здравният министър отменя скандалната наредба N:18

До дни действащата наредба N:18, която блокира инвестициите в здравеопазването, ще бъде променена - заяви собственикът на МБАЛ „Дева Мария" Бургас Семир Абумелих.

Гаранции, че това ще се случи е дал лично здравния министър д-р Божидар Нанев по време на последния им разговор през миналата седмица.

Наредба N:18 не позволява подписването на договор между НЗОК и новооткритите здравни заведения в рамките на една година след започване на дейността им.

От рестрикцията са засегнати над 20 лечебни заведения и отделения  в цялата страна, в които пациентите трябва да заплащат за получените медицински услуги.

Абсурдът се състои в това, че дори нови отделения в държавни болници също страдат от ограничението. Така губят инвеститорите, които практически субсидират здравеопазването и не могат да закупуват нова техника, така губят пациентите, които получават скъпи услуги и лечение, така губи и държавата -коментира Семир Абумелих.

28 000 бургазлии се подписаха в инициираната подписка срещу действието на наредба N:18, в Бургас беше свикана и национална здравна конференция, която да разреши проблема. Около идеята за промяна на ограничението се обединиха омбудсманът на република България Гиньо Ганев,  представители на Български лекарски съюз, множество пациентски организации и собственици на болнични заведения.

Ако министър Нанев удържи на дадената си дума, още през декември или в началото на януари, пациентите ще получават лечението, което им се полага, в модерни нови болнични заведения и тогава наистина условията ще бъдат добри не само за богатите българи - смята собственикът  на МБАЛ „Дева Мария" Бургас.