/ Веселин Максимов
Денис Иванов за "Пинокио"
96341
Денис Иванов за "Пинокио"
  • Денис Иванов за "Пинокио"
Заведете хлапетата на операта за деца „Пинокио“, чиято премиера на бургаска сцена е от 11:00 часа утре. Тя е базирана на популярната едноименна книжка на Карло Колоди.
 
Постановката е хит в Старозагорската опера, откъдето гостува в Бургас. Младият оперен режисьор Денис Иванов е променил изцяло историята, която всяко дете знае.
 
Той е избягнал всякакви шаблони и така е нагодил действието към сцена, че да притегля вниманието на всеки малък зрител, пристъпил прага на операта и изобщо да не го отегчава.
 
„Пинокио“ в Бургас ще дирижира маестро Цанислав Петков, който е от няколко месеца в екипа на операта. Макар едва 28- годишен, вече е познат като диригент на Камерния струнен оркестър на Хасково.
 
От тази есен той ще пътува и с турнетата на операта. Може би преди това го познавате като един от певците в поп формацията „Петте сезона“, създадена от Стефан Диомов.
 
Утре ще бъде началото на идеята „Детски уикенд в операта“. Предстои на малките зрители да видят куп класически шедьоври, адаптирани специално за невръстна публика:
 
„Вълшебната флейта“ на Моцарт, музикалната комедия „Четиримата близнаци“ от Георги Костов, мюзикълът „Патиланци“ от Александър Йосифов, оперетата „Българи от старо време“ и много други.
 
„От десетилетия децата на Бургас не влизат в залата на операта и са възприели оперното изкуство като твърде елитарно, дори скучно. Целта ни е да покажем на най-малките, че това е нещо интересно.
 
Искаме те да припознаят това изкуство, да знаят, че в залата, няма да се чувстват некомфортно, че това ще им донесе настроение и емоции“, казва за проекта директорът на операта Александър Текелиев.
 
Чуйте в звуковия файл режисьора Денис Иванов