Зам. – кметът д-р Мануелян: Бюджет 2012 г. на Община Бургас е социално ориентиран
Зам. – кметът д-р Мануелян: Бюджет 2012 г. на Община Бургас е социално ориентиран / пресцентър Община Бургас

Здравеопазването и социалните дейности остават като приоритет в дейността на Община Бургас. Това заяви в интервю за Дарик зам. - кметът д-р Лорис Мануелян. През 2012 г. ще се акцентира в увеличаване на активните и интензивни легла в болничните заведения. Предстои да бъде открита Болницата и Медицинския център в к-с „Меден рудник", които се построиха чрез публично - частно партньорство.

До 17 - 18 месеца ще бъде изграден бункера, в който ще заработи линеен ускорител за лечение на онкоболни. Общината спечели проект за това, на стойност 6 млн. лв. Болница „Черноморска" в Меден рудник е заявила намерение да закупи още два линейни ускорителя. Това е много скъпа инвестиция, която ще даде възможност на болни от цяла Югоизточна България да се възползват от този тип лечение, което е съвременно и сравнително ефективно, коментира д-р Мануелян.

Строежът на здравното заведение в най - големия бургаски комплекс е приключил, закупена е модерна апаратура, предстоят някои процедури. Очаква се болницата да заработи през май. В нея ще има 19 отделения и от хуриргическите и от терапевтичните дисциплини, ще има и отделения за лъчетерапия.

Детската млечна кухня ще бъде преместена в нова база в к-с Меден рудник. Тя ще увеличи капацитета си 3-4 пъти, дори с възможности за повече. Ще има ново оборудване, което ще отговаря на европейските изисквания и ще благоприятства предлагането на качествена храна както за децата така и за възрастните, защото кухнята обслужва и социалния патронаж, безплатната трапезария и хората настанени в социалните институции.

Тази година ще бъдат създадени поне още 2 центъра от семеен тип, в които ще бъдат настанени 15 -20 деца от дома „Ал. Г. Коджакафалията". Деинституциализацията на Интерната трябва да приключи през 2013 г. „В новата среда децата се развиват тотално различно, този подход в отглеждането им е най - добрия. Децата нямат нужда от казарма, а от семейство. Те трябва да бъдат гледани в такива условия, които трябва да наподобяват семейната среда", категоричен е д-р Мануелян.

Той каза още, че Общината продължава да работи за осигуряване на достъпна среда за хората с увреждания. Миналата година Бургас беше класиран на 23 място в Европа по достъпност на средата. „Отварят се и програми, с които да им се предложи работа. За съжаление те не са достатъчно обемни и са ограничени по отношение на броя на хората, но се надявам държавата да помогне, както и Европа", каза зам.- кметът по здравеопазване. В тази насока администрацията си партнира с много неправителствени организации.

Спортът е приоритет за Общината и това се вижда по обновяването на спортните бази в града. Работи се много упорито за реализиране на проект за изграждане на многофункционална зала в к-с „Изгрев". Тя ще е готова до 2019 г. , а Бургас дори кандидатства за домакин на Европейското първество по лека атлетика на закрито. Увеличава се броя на спортните клубове. Тази година спортния календар на града е още по - богат, предвидени са 52 значими спортни събития в почти всички спортове, а над 1/3 са с международно участие.

Д-р Мануелян коментира, че хората са активни при обществените обсъждания на проектобюджета. Те наблягат на въпроси за инфраструктурата, здравеопазването, трудовата заетост. В тази насока ще бъде разкрита програма „Развитие", която ще даде възможност на Общината и на общинските предприятия да наемат хора, които първо ще бъдат обучени да вършат дадена работа и след това държавата ще им изплаща заплатите и осигуровките за период от 9 - 12 месеца. Това ще е чудесна възможност да се включат безработни, чрез „Бюрата по труда", особено хора които нямат квалификация.

Политиката на Община Бургас е насочена към това да се създадат възможности за нови инвестиции, защото те ще доведат до откриването на нови работни места и ще подпомогнат развитието на бизнеса. „Гарант за устойчивото развитие на града" е най - точното определение, което избрахме за бюджет 2012 г. Най - важното в един бюджет е баланса. Действително той е социално ориентиран, не само чрез социалните дейности, които се извършват, а чрез целия контекс на бюджета, т.е. чрез създаването на нови работни места, които ще подобрят социалния статус, заяви зам. - кметът.