Открити са 10 000 лева, чийто произход тепърва ще се проверява, подчерта говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова /вляво на снимката/.
Открити са 10 000 лева, чийто произход тепърва ще се проверява, подчерта говорителят на Главна прокуратура Румяна Арнаудова /вляво на снимката/. / Снимка: Лалка Димитрова
Петима с обвинения за корупция, пуснаха ги на свобода срещу парична гаранция
Задържаха цяла смяна митничари, петима обвинени в корупция
94974
Задържаха цяла смяна митничари, петима обвинени в корупция
  • Задържаха цяла смяна митничари, петима обвинени в корупция
Цяла смяна митничари беше задържана при операцията на ГДБОП и ДАНС на граничен пункт Малко Търново, а срещу петима от тях вече са повдигнати обвинения за получаване на подкуп. Това съобщи в Бургас говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.
 
Както Дарик вече съобщи спецполицаи извършиха вчера изненадваща проверка на граничния пункт в 5.30 ч. сутринта, когато е застъпвала дневната смяна. Според неофициалната информация останалите, които са били в почивка, са били повикани на ГКПП-то уж за справка, а след това са били задържани.
 
Паралелно с това антимафиоти са претърсвали офиси, автомобили и жилищата на митничарите. "Открити са 10 000 лева, чийто произход тепърва ще се проверява", подчерта говорителят на главния прокурор Румяна Арнаудова.

ГДБОП с изненадваща акция на ГКПП Малко Търново

Според разследващите митничарите са искали пари от шофьори на леки и товарни автомобили, за да ги пропуснат безпрепятствено през границата. Сумите са били дребни, уточни говорителят на Главна прокуратура. СРС-тата сочат по несъмнен начин за сговор между инспекторите. Те са действали от май до момента на задържането им.
 
Днес задържаните митничари бяха пуснати на свобода срещу парична гаранция. Четирима са освободени срещу 2000 лева, а началникът им - срещу 3000 лева.

Ако бъдат признати за виновни по повдигнатите обвинения, могат да получат до 6 г. затвор.