Христо Фотев
Христо Фотев / netinfo
Майка му променя името му седмица след раждането, кръщава го на Христос след сън

Големият в стиховете и кроткият по дух Хисто Фотев е роден на Благовещение преди 83 години и въпреки, че това се случва в Истанбул, най-голямата любов на поета е Бургас, родният град на майка му. 
Стефан Цанев го определя като автор на „най-чистата поезия в българската литература". Още с първите си книги Фотев е признат за поет явление, доказателство за това са наградите му за „Баладично пътуване", „Лирика", „Сантиментални посвещения" и „Пристанище". Сред шедьоврите на българската любовна лирика е Фотевото стихотворение „Колко си хубава!...". 
Роден е в Истанбул на метри от Босфора в гръцката махала през 1934 година. Приживе майка му Руска разказва, че второто момче в семейството след брат му Георги се родило слабичко и дребно, а заради ранната му поява на бял свят оцеляването му било под въпрос. Първоначално името, което му дали родителите му било гръцко, заради молба на съседка в квартала. В следродилна треска обаче тя сънувала Исус Христос, който й казал, че детето ще живее, но трябва да бъде кръстено, а след това ще се прослави. За да спаси бебето Руска го кръщава на Христос - Христо. 
През 1940 г. семейството му се премества в Бургас, в коджакафалийската махала - махалата на бежанците. Началното си образование получава в училище „Др. Петър Берон" в Бургас. Мечтата му е била Художествената академия, но не успява да издържи изпитите. Прекарва осем месеца като моряк на риболовен кораб, а по-късно отбива военната си служба.
От 1957 г. е художник в стенописното ателие на дом „Украса", а две години по-късно става редактор на многотиражката на мина „Черно море". Автор е на повече от 20 книги, носител е на 5 големи награди, получава признание още с първата си дебютна книга и година след не става член на съюза на Българските писатели.
 

 

Христо Фотев говори за Бургас. Откъс от филма на Елена Владова –„Провинциалисти”, заснет през 1974 година. Оператор:Иван Цонев, СТФ"Екран"

Публикувахте от namoreto.bg в 5 декември 2016 г.